• Українська
  • English
Як опанувати себе та повернутися до життя

Як опанувати себе та повернутися до життя

В Україні триває повномасштабна війна росії проти українського народу, яка кожен день приносить невтішні новини про загиблих, поранених, масові руйнування міст і населених пунктів. Гіпертравма, яку переживають українці, призводить до психологічного дискомфорту з тривожними переживаннями, зумовленими очікуванням ймовірної небезпеки як на окупованих, так і на більш мирних територіях, несприятливого розвитку подій з можливими жахливими наслідками. Негативні емоції переповнюють. Українці знесилені війною, яка триває дев’ятий рік, іноді здається, що опускаються руки та все даремно. Однак ми не маємо права на слабкість, особливо в ситуації, яка потребує зібраності як фізичних, так і психологічних зусиль.

Тому, нам слід правильно працювати над своїм емоційним станом в критичних ситуаціях, щоб жити далі і робити кроки назустріч мирному майбутньому.

Ми повинні пам’ятати — кожна негативна емоція повинна бути заблокована багатьма позитивними.

В першу чергу — потрібно припинити постійно шукати інформацію щодо дій агресора, яка має тенденцію до створення песимістичного настрою, що для нас – недопустимо. 

Необхідно більше аналізувати ворожі інформаційні вкиди та намагатися мислити раціонально, зберігаючи інформаційну гігієну.

Потрібно більше турбуватися про своїх рідних і близьких, знайомих і незнайомих, про тих, кому на даний час потрібна ваша допомога.

Обрати для себе іншу, важливішу ціль на певний період. Зосередитися на корисній роботі (допомозі близьким, армії і державі ), щоб не втратити зв’язок з реальністю.

Уявляючи найгірший результат, об’єктивно аналізувати те, що відбувається навколо вас тут і зараз, не допускаючи панічних настроїв.

Замислюватися над тим, чи дійсно ваш страх в цей момент доречний і наскільки він виправданий.

Зберігати спокій, що дасть стимул правильно діяти в ситуації, яка потребує зібраності і, головне, адекватних дій.

Не зважаючи ні на що – думати про хороше, яке обов’язково буде.

Разом з родиною, особливо з дітьми і батьками, обговорювати плани на мирне майбутнє у своїй країні.

Рекомендації насправді працюють, тому знайдіть час для підсилення свого психологічного ресурсу.

 

 Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати