• Українська
  • English
Рак – хвороба, а не вирок

Рак – хвороба, а не вирок

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку.

Онкологічні захворювання є основною причиною смертності у світі після серцево-судинних захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2020 році на їхню частку припало близько 10 млн смертей. Найпоширенішими були рак грудей, легенів, товстої і прямої кишки, простати, шкіри та шлунка. При цьому найбільше смертей в 2020-му було зафіксовано внаслідок захворювання на рак легенів.

Україна в Європі займає друге місце за швидкістю поширення онкологічних захворювань.

Через онкологічні захворювання в Україні щороку помирає майже 80 тисяч осіб. Смертність то трохи знижується, то знову трохи зростає. У 2015 році від злоякісних або доброякісних новоутворень померло 79 тисяч 530 українців. Наступного року онкозахворювання забрали 78 тисяч 324 осіб, у 2017-му – 78 тисяч 597 осіб, у 2018-му – 78 тисяч 597 осіб. За перший місяць 2020 року через рак померло 7 тисяч 124 українця.

У 2021 році від раку загинула 49 021 людина!

Проте за даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити.

При цьому рак, виявлений на ранній стадії, краще піддається лікуванню. У ВООЗ нагадують про те, як важливо проходити профілактичні огляди, звертатися до лікаря з симптомами нездужання і робити регулярний скринінг з урахуванням свого віку і факторів ризику.

Які ж заходи профілактики?

Не паліть

За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%.

Курці незалежно від віку і статі у зоні високого ризику розвитку раку. Найчастіше куріння провокує рак легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Навіть пасивні курці, які не курять, але вдихають дим, ризикують отримати рак легень, а бездимний тютюн (жувальний або нюхальний) найчастіше викликає рак стравоходу і підшлункової залози

Зменшіть/відмовтеся від алкоголю

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

Найчастіше рак, спричинений вживанням алкоголю, з’являється у чоловіків. Але це пов’язано не з тим, що жіночий організм більш стійкій, а з тим, що за статистикою чоловіки частіше зложивають алкоголем. Найчастіше внаслідок раку виникає рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, печінки, прямої кишки і молочної залози

Старайтеся дотримуватися здорового способу життя

Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя. Доведено, що існує зв’язок між надмірною вагою, ожирінням і багатьма типами раку – стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок.

Здійснюйте профілактику інфекційних захворювань

Вірусний гепатит В і С може призвести до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини стати причиною раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунка. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань

Захищайте шкіру від УФ випромінювання

Ультрафіолетове випромінювання, зокрема – сонячне, провокує всі основні типи раку шкіри – різні види карциноми та меланому. Влітку обов’язково викристовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від пагубного впливу. Канцерогенними також є пристрої для штучного загару.

Проходьте щорічні профілактичні огляди (або при потребі)

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози  на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

Споживайте здорову їжу

їжте багато фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цільні зерна і боби;

обмежте споживання технологічно обробленого м’яса — ВООЗ повідомляє, що вживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик деяких видів раку.

Будьте здорові та пам’ятайте, що краще запобігати захворюванню, аніж його лікувати!

Матеріал підготувала: Тетяна Процак, доцент кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича

Корисно знати