• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою щорічно проводиться 6 березня за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств по боротьбі з глаукомою і Всесвітньої асоціації пацієнтів, які страждають на глаукому. Згідно з даними ВООЗ, загальна кількість хворих, які страждають на глаукому, становить понад 100 млн людей і в найближчі десятиліття збільшиться ще на 10 млн.

Серед всіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою.

Глаукома – це хронічне захворювання ока, що характеризуються підвищенням внутрішньоочного тиску та ураженням зорового нерва. Як правило, людина непомітно та поступово втрачає зір аж до повної сліпоти. Відновити зір в такому разі не можливо.

Глаукома може  виникнути у будь-якої людини. Але існують фактори ризику виникнення захворювання: спадковість та сімейний анамнез, вік (старше 40 років), наявність супутньої судинної патології (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені), тютюнопаління, хронічний стрес та інші, особливості будови ока, рівень внутрішньоочного тиску, короткозорість та інші.

Перші ознаки, при появі яких необхідно терміново звертатися до лікаря такі: затуманення зору, поява “сітки” перед очима; наявність “веселкових кіл” при погляді на джерело світла; відчуття дискомфорту в оці, відчуття важкості й тиску; незначна різь в оці; почуття зволоження ока; погіршення здатності бачити в сутінках; незначні болі навколо очей.

Профілактичні заходи при глаукомі важливі як для людей, які мають фактори ризику розвитку цього захворювання, так і для пацієнтів, у яких вже почався процес, і які проходять лікування. Дотримання профілактичних заходів дає можливість максимально відтермінувати серйозні наслідки, які глаукома може завдати здоров’ю і якості життя:

– Працюйте стільки, скільки дозволяє Ваш вік і загальний стан здоров’я, не напружуйтеся. Уникайте фізичних і нервових перевантажень. Не можна працювати або займатися будь-якою  діяльністю, яка вимагає тривалого перебування з нахиленою вперед головою.

– Обов’язкові 15 хвилинні перерви при зоровій роботі протягом кожної години! Голову при роботі за комп’ютером або перегляді телевізора потрібно тримати рівно! Закидання голови шкідливі, як і нахили вперед.

– Харчуйтеся повноцінно і раціонально. Регулярно включайте у свій раціон продукти, багаті антиоксидантами та цинком. Вітамін А захищає сітківку і покращує кольоровий  і нічний зір, а жирні кислоти Омега-3 зменшують ризик розвитку синдрому «сухого ока» і запальних захворювань очей. Вживайте овочеві страви, рибу, фрукти, обмежте тваринні жири і цукор, міцний чай і каву.

– Слід дотримуватися нормального режиму праці та відпочинку. Сон повинен бути не менше 8 годин на добу. Відмовтеся від паління, яке негативно позначається на кровопостачанні і транспортуванні кисню та інших необхідних корисних речовин до всіх структур ока.

– При глаукомі необхідно перебувати на диспансерному обліку в офтальмолога, регулярно контролювати внутрішньоочний тиск, не рідше ніж 1 раз в 6-12 місяців, артеріальний тиск і рівень холестерину в крові.

Пам’ятайте – найважливішим чинником для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення!

Інформацію підготувала асистентка кафедри фармації Юлія ГРЕШКО

Корисно знати