• Українська
  • English
Як досягти емоційної стабільності?

Як досягти емоційної стабільності?

Емоційна стабільність людини залежить від фізичного і психологічного комфорту, який досягається за відсутності хвороб, успіху у всіх сферах життя – в побуті, на роботі, в сімейних і суспільних відносинах. На сьогодні під час війни кожен українець переживає гіперстрес, який пролонгує гіпертравму, яку важко усунути протягом багатьох років. В умовах фізичного виживання людина обмежена в своїх повсякденних потребах. Під час війни, особливо, якщо людина знаходиться в зоні бойових дій, кожне пробудження від вибухів, спрямоване на порятунок, а решта вагомих потреб вищого порядку просто відпадає. Тому важливим є фізичний порятунок. Держава,  піклуючись про своїх громадян, зацікавлена у збереженні життя українців, тому і наполягає на вимушеній евакуації з небезпечних зон у більш мирні. Вимушена евакуація – єдиний порятунок зберегти життя. Дуже важливо цим не знехтувати і своєчастно скористатися. Зараз у нас є дуже багато ситуацій, які є потенційно небезпечними. Тому, рекомендується переживати неприємності лише по мірі їх надходження. Намагайтися не додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку подій. Негативні думки точно не слугуватимуть емоційній стабільності, яка конче необхідна нам українцям щоб зберегти життя для досягнення перемоги та відбудови життєвої інфраструктури на знищених територіях держави.

Пам’ятайте інформаційна атака — є найбільш травматичною в ситуації воєнних дій. Тому необхідно дотримуватися інформаційної гігієни, а саме – не шукати 24/7 інформацію про військові дії, особливо, щодо фейкових подій агрессора, які транслюються пропогандиськими каналами росії. Ця неправдива інформація є додатковим дистресом, оскільки подає інформацію не на нашу користь і може створити масову паніку, яка негативно впливає на адекватність реакцій людини.

Тому, головна порада —брати до уваги тільки перевірену інформацію, яка подається інформаційними засобами масової інформації держави Україна. Пам’ятайте, що від неправдивої інформації можна постраждати більше, ніж від перебування безпосередньо в зоні бойових дій.

Важлива порада – піклуйтися про близьких і своїх улюбленців. Цим самим ви відволікаєтеся на об’єкт, про який ви будете турбуватися і рівень вашої настороги значно знизиться, що дозволить відчувати барви людського життя з його потребами і турботами.

Необхідна життєва порада – віртуально плануйте майбутнє! Не припиняйте, принаймні у своїй голові, ніяких планів. Радійте своїм мирним думкам, думайте як ви будите зустрічати свята, радіти з приводу перемог ваших дітей чи-то в спорті чи – в будь-чому іншому. Це все працює на емоційну стабільність.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати