• Українська
  • English
10 цікавих фактів про чай

10 цікавих фактів про чай

Прочитайте, це цікаво та пізнавально.

  1. Споживання чаю з меншою вірогідністю призведе до «передозування кофеїном», ніж споживання кави, не зважаючи на те що, в чаї його зміст більший, ніж у каві. Високий рівень антиоксидантів у чаї уповільнює всмоктування кофеїну, що забезпечує більш «м’яке» збільшення концентрації в організмі та більш тривалий період зосередженості без збоїв.
  2. Чай вважається найпопулярнішим напоєм на планеті. За день у світі випивається близько 3 мільярдів чашок чаю! Лідером споживання є КНР. Усі мешканці Китаю за рік споживають близько 730 кг продукту. Але якщо ці цифри перерахувати з розрахунку на одну особу – лідер Туреччина. Один мешканець цієї країни використовує за рік близько 3,5 кг чайного листка.
  3. Найгучніше та наймасштабніше День чаю святкують на Шрі-Ланці та в Індії. Але не залишаються осторонь і головні країни-виробники чаю – Танзанія, Кенія, В’єтнам, Непал, Уганда, Індонезія, Туреччина, Китай, М’янма, Аргентина. Ці країни виробляють приблизно 90% всього світового об’єму чаю. 60% з них – лідери Китай та Індія, це більше 3,5 млн тонн за рік.
  4. У Китаї існує легенда про походження чаю. Згідно з нею, напій «відкрив» у 2737 році до н.е. імператор Шен Нонг під час своєї подорожі. Слуги імператора кип’ятили воду для пиття та омивання, в неї випадково потрапило кілька чайних листочків. Напій привернув увагу Шен Нонга своїм ароматом, а згодом так сподобався й іншим, що став національною гордістю.
  5. У японській мові слова «чай» і «вії» вимовляються і пишуться однаково. Одна легенда розповідає, що чайне дерево виросло з вій засновника Чань-буддизму – Даруми. Щоб бути як Будда і не засинати під час тривалої медитації, він відрізав собі повіки та закопав їх у землю. З них виросли кущі, з яких послідовники Даруми зібрали листя і заварили напій – чай.
  6. Найпопулярнішим сортом чаю на планеті є чорний. Його споживання складає приблизно 75% від всього світового об’єму. Але цікаво, що в Китаї чорний чай називають червоним, і його китайці майже не п’ють, віддають перевагу різним видам зеленого чаю та пуерам. Найпопулярніший у Піднебесній традиційний пуер – Шен Пуер із провінції Юньнань.
  7. Найдорожчий чай у світі – різновид китайського чаю Да Хун Пао, його вартість сягає 250 тисяч доларів за 1 кг. Назва перекладається як «велика червона мантія», пов’язана вона з імператорською династією Мін. У світі залишилося лише 6 кущів цього сорту чаю, вік їх 350 років. У продажу знайти цей сорт неможливо, їм насолоджуються з останніх запасів високопоставлені особи Китаю.
  8. Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети. Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.
  9. Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.
  10. Люди, які люблять чорний чай, рідше страждають від карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

Корисно знати