• Українська
  • English
Серед студентів провели опитування щодо терпимості суспільства до інвалідів
Серед студентів провели опитування щодо терпимості суспільства до інвалідів

Серед студентів провели опитування щодо терпимості суспільства до інвалідів

З метою проведення в Україні Міжнародного дня інвалідів,

яке відзначається щорічно 3 грудня. та привернення уваги до людей з обмеженими фізичними можливостями викладачі кафедри педіатрії та медичної генетики (Ластівка Ірина Володимирівна, Швигар Леонід Володимирович та Ризничук Мар’яна Олександрівна) організували зустріч студентів з Головою Громадської організації «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей» Любою Петровою.

До уваги студентів та викладачів була представлена презентація, в якій було висвітлено роботу організації, основні питання клініки, діагностики та лікування недосконалого остеогенезу. Велика увага приділялася висвітленню умов проживання, побутовому та медико-соціальному забезпеченню дітей-інвалідів.

Після проведення презентації студентам було запропоновано анкетне опитування на тему «Створимо разом безбар’єрне середовище для людей з обмеженими функціональними можливостями”.

У рамках соціологічного дослідження було опитано 154 респондента. За результатами проведеного дослідження було отримано наступні дані. Опитаним було запропоновано оцінити терпимість нашого суспільства до інвалідів. Думки розподілилися наступним чином: вважають, що так 21%, ні – 68,6%. На запитання «Чи є інваліди тягарем для держави?» половина  (53%) студентів, вважають, що ні, а 26,0% вважають, що інваліди є тягарем для держави. 81% студентів відповіли запереченням  на запитання «Чи варто із-за фізичних обмежень «вішати» на людину ярлик інвалідності?».

Під час відповіді на запитання «Як можна змінити стан ізоляції інвалідів у суспільстві?», найбільш частими відповідями були: «Створення можливостей для навчання та роботи», «Забезпечення вільного доступу до об’єктів громадського призначення, закладів культури і мистецтва». 

Близько половини респондентів не проти того, щоб поруч з ним мешкала або навчалася з ними в одній групі людина з особливими потребами. Доглядати за людиною з особливими потребами погодилися лише 40% опитуваних.

Після проведення аналізу опитування було винесено на обговорення наступні питання:  «Як подолати стереотипи?» «Як слід говорити з такими людьми?», «Як спілкуватися з людьми з інвалідністю?»

Таким чином, можна зробити висновок, що проблема створення безбар’єрного середовища для інвалідів є надзвичайно актуальною. При цьому важливо зруйнувати як фізичні бар’єри для безперешкодного пересування людей із особливими потребами, так і морально-психологічні стереотипізовані бар’єри міжособистісного спілкування. Рівні можливості для всієї громади – ось пріоритет розвитку справжнього європейського міста, що будує демократичне майбутнє і може бути прикладом для наслідування іншими містами нашої держави.

Та мабуть чи не найголовніша порада. Людина з інвалідністю — не з касти недоторканих, а звичайна людина з неповторним характером, своїми слабкостями та сильними сторонами, своїми мріями. Люди з інвалідністю — нічим не кращі й не гірші від усіх інших людей. Усі різні — усі рівні.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати