• Українська
  • English
Дитячі ліки – правила безпечного лікування
Дитячі ліки – правила безпечного лікування

Дитячі ліки – правила безпечного лікування

До Міжнародного дня захисту дітей профессор кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Плеш І.А. та доцент Макарова О.В. провели бесіду «Дитячі ліки – правила безпечного лікування» зі студентами 5 групи 3-го курсу медичного факультету № 4 (спеціальність – «Педіатрія») на базі КМУ «Обласний спеціалізований будинок дитини» м.Чернівці.

 

Розпочати розмову про ліки можна с того, що дітям  можна давати тільки ті препарати, які зареєстровані для застосування в педіатрії, призначені спеціально для малюків, їх, як правило, виробляють у вигляді свічок для введення в пряму кишку, сиропів, крапель.

Краплинний дозатор це безпечний та зручний засіб, який особливо підходить для тих дітей, які ще не можуть пити з чашки. У краплинному дозаторі випускаються вітамін D, деякі інші вітаміни, певні медичні препарати тощо.

Мірні ложки бувають звичайної форми та циліндричної і призначені для дітей, які вже вміють пити з чашки, але можуть розхлюпати ліки. Циліндричні ложки дають можливість точно визначити кількість препарату, яку часто розраховують виходячи з маси тіла малюка або його віку.

Свічки  вводять у пряму кишку або у вигляді міні-клізм. Така форма зручна, наприклад, якщо в дитини висока температура супроводжується блюванням, і ліки, що вводяться через рот маля просто не встигає засвоїти. Але даний спосіб має і свої недоліки. У випадках проносів чи, навпаки закрепів, всмоктування лікарського препарату порушується.

Свічки часто рекомендують зберігати у холодильнику. Перед тим як використовувати, свічку необхідно вийняти із холодильника і дати їй зігрітися при кімнатній температурі, після чого розпакувати, поклавши на тарілку чи серветку і лише тоді підготувати дитину до введення медикаменту. Для цього малюка кладуть на лівий бік, однією рукою підтягають його коліна до животик, а іншою обережно розводять сіднички і вводять свічку у задній прохід. Свічка повинна «сховатися» в анальному отворі.

Таблетки. Якщо ліки, які необхідно дати дитині, в таблетка, то призначену дозу потрібно розтерти, розчинити у кип’яченій воді. Не рекомендується розчиняти таблетки у грудному молоці чи молочній суміші, так як малюк може відмовитися від грудей через неприємний присмак такого молока. Тому краще не експериментувати.

До речі, не використовувати для процедури приймання ліків ложечку, з якої Ви зазвичай годуєте маля. Дитина зафіксує у своїй пам’яті всі неприємні емоції, пов’язані з гіркими засобами, і почне відмовлятися від їжі.

Кілька правил безпечного лікування Вашої дитини.

Перше правило. Ліки повинен призначати тільки лікар. Пам’ятайте: не існує «безпечних» ліків. Наприклад, вітамінні препарати при неправильному  застосуванні можуть призвести до передозування.  Багато препаратів можуть спричиняти алергічні реакції, такий жарознижуючий препарат, як аспірин сьогодні не використовується через те, викликає у дітей появу синдрому Рея – тяжкого захворювання з ураженням нервової системи та печінки. Буває, що врешті-решт, користі від їхнього застосування менше, ніж шкоди від різноманітних побічних  ефектів. Тому тільки лікар може призначити ліки вашому маляті з урахуванням його індивідуальних особливостей і сучасних уявлень про доцільність призначення того чи іншого препарату.

Друге правило. Купуючи препарат, обов’язково прочитайте текст на етикетці, скільки  разів ви б не давали дитині ті ж самі ліки, уважний погляд на подані до них рекомендації не завадить. Ще в аптеці обов’язково  перевірте цілісність упакування, термін зберігання препарату, яким повинен бути його зовнішній вигляд.

Трете правило. Перед тим, як дати ліки  дитині, обов’язково з’ясуйте для себе такі запитання: «Що це ліки і для чого їх використовують»?,  «Як часто і як довго варто давати ліки дитині»?,  «У чому полягають побічні ефекти  і як швидко вони розвиваються»?

Четверте правило. Будьте особливо уважні при дозуванні. Не використовуйте столові прибори – чайну, десертну, столову ложки. Завжди використовуйте той дозатор, який продається в комплекті з даним препаратом, а не той,  що знайшовся в аптечці.

П’яте правило. Будьте спокійними та ласкавими, коли даєте ліки  дитині. Пограйтесь з малям, перш ніж дати йому ліки. Не робіть ніяких приготувань на очах у дитини, не говоріть їй заздалегідь про те, що збираєтесь зробити. Зберігайте спокій і доброзичливість, постарайтеся відвернути його увагу на щось інше.

Нехай ваші діти ростуть міцними, здоровими і щасливими, а ліки лише допомагатимуть попереджувати хворобливі стани малюка.

Матеріал підготувала: доцент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Макарова Олена Вікторівна

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати