• Українська
  • English
Згубний вплив нераціонального харчування в ранньому дитячому віці
Згубний вплив нераціонального харчування в ранньому дитячому віці

Згубний вплив нераціонального харчування в ранньому дитячому віці

Нераціональне харчування в наш час є фактором ризику багатьох хронічних неінфекційних захворювань, а в умовах тропічного клімату – ще й інфекційних хвороб.

 

Особливо значущим є згубний вплив нераціонального харчування в ранньому дитячому віці, коли відбуваються інтенсивні процеси росту і розвитку організму. Раціональне харчування є неодмінною складовою здорового способу життя, а здорова людина – запорукою здорового суспільства.

Саме тому 31 жовтня на кафедрі гігієни та екології асистентом Селезньовою В.О. було організовано інформаційну бесіду «Аліментарно-зумовлені хвороби у тропічних країнах та їх профілактика», у проведенні якого взяли участь студенти 48 групи 3 курсу.

Мохан Дженмеш підготував презентацію, присвячену проблемі ожиріння.

Було висвітлено актуальність питання, насамперед для Індії, де від ожиріння страждає близько 5% населення. Було розглянуто фактори, що призводять до ожиріння, такі як нераціональне харчування, малорухливий спосіб життя та генетичні чинники. Також висвітлено класифікацію ожиріння відповідно до показника індексу маси тіла. Особливу увагу було приділено захворюванням, що пов’язані з ожирінням: серцево-судинним, захворюванням опорно-рухового апарату та цукровому діабету 2 типу, що призводять до втрати працездатності, ранньої інвалідизації та скороченню тривалості життя. Зацікавленість у студентів викликало обговорення принципів профілактики ожиріння: дотримання принципів збалансованого харчування та оптимізація фізичних навантажень.

Манчу Аджішамол представила презентацію на тему: «Гельмінтози у тропічних країнах».

Надзвичайно актуальна проблема для тропічних країн, де захворюваність на гельмінтози посідає одне із провідних місць  і де майже кожен мешканець уражений одним або декількома видами гельмінтів. Найбільш розповсюдженими гельмінтозами у тропічних країнах є аскаридоз, трихоцефальоз, анкілостомоз та шистосомоз. У ході презентації було описано збудників, шляхи передачі, клінічні прояви цих інвазій. Студенти групи прийняли активну участь в обговоренні таких заходів профілактики гельмінтозів як: санітарний благоустрій населених місць, охорона ґрунту і води від забруднення фекаліями, дотримання правил особистої гігієни, ветеринарна експертиза м’яса та риби, ретельне миття овочів та фруктів, достатня термічна обробка м’яса та риби, заборона купання в забруднених водоймах, своєчасна діагностика та лікування хворих осіб тощо.

Джастін Радж Пхілобаі Дженсі представила презентацію, присвячену харчовим отруєнням мікробної природи у тропічних країнах,

які широко розповсюджені у зв’язку з сприятливими кліматичними умовами, низьким рівнем гігієни населення та розповсюдженням вуличної торгівлі їжею, наприклад у Індії. Було розглянуто причини виникнення та опис клінічних проявів харчових отруєнь стафілококової природи та харчових токсикоінфекцій, викликаних сальмонелами та кишковою паличкою. Висвітлено наступні заходи профілактики: забезпечення належного рівня гігієни під час приготування продуктів харчування, дотримання термінів та  умов їх зберігання, недопущення до приготування їжі хворих осіб, ретельна термічна обробка їжі тощо.

Кочупураккал Джозеф Альберт підготував презентацію на тему «Хвороби недостатнього харчування: аліментарна дистрофія та квашіоркор»,

які є типовими для тропічних країн третього світу. Висвітлено причини даних захворювань: недостатнє надходження усіх необхідних нутрієнтів при аліментарній дистрофії та переважна недостатність білків при квашіоркорі. Квашіоркор спостерігається у дітей віком від 4 місяців до 4 років та перекладається як «хвороба віднятої від грудей дитини».  При ранньому припиненні грудного вигодовування дитина позбавляється повноцінного білка, і її харчування стає переважно  вуглеводним. У презентації також було описано основні клінічні прояви даних хвороб. Студентами було обговорено заходи профілактики аліментарної дистрофії, що полягають у забезпеченні організму необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікро- та макроелементів. Профілактика квашіоркору передбачає обов’язкове включення у раціон грудних дітей повноцінних білків, що містяться в материнському молоці або молочних сумішах.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати