• Українська
  • English
Щастя залежить від нас самих
Щастя залежить від нас самих

Щастя залежить від нас самих

Якщо виходити з того, що щастя – це внутрішня гармонія, то цілком можна відшукати причини його відсутності.

Філософ-просвітник Дідро казав: «Найщасливіша людина та, хто дарує щастя найбільшій кількості людей». Звідси випливає: допомагайте близьким, друзям і зовсім незнайомим людям. Що може бути краще за вдячний погляд чи посмішку? Чи не у цьому щастя?

«Із досліджень відомо, що щастя людини врешті визначається трьома факторами: генетикою, життєвими обставинами та свідомими вчинками» – каже Соня Любомирські, доктор наук, професор психології Університету Каліфорнії, і «Ви можете змінити, у дійсності, лише останню категорію – власну поведінку і щоденний хід думок про життя.»

Із психологічної точки зору, завдяки медитативним практикам можна стати уважнішим до власного життєвого досвіду, а це допомагає дійсно насолоджуватися митями щастя. Вчені продовжують досліджувати всі тонкощі нашої психіки, і більшість із них вивчає причини того, що приносить нам задоволення. А доки універсальної формули блаженства все ще не винайдено, ці знання допомагають нам намалювати якомога повнішу картину наших «щасливих» звичок – деякі з них вас здивують.

1. Щастя дійсно заразне.

Дослідники Гарвардського університету та Університету Каліфорнії у Сан-Дієго виявили, що щастя поширюється через соціальні кола, наче вірус, від однієї людини до її сусідів, колег, друзів і навіть друзів її друзів, яких вона ніколи не зустрічала.

2. Любов, дружба, сім’я. Більшості для щастя потрібен хтось поруч, родичі, друзі або кохана людина. Близькі люди поруч здатні подарувати щастя людині, яка навряд чи зможе дати самотність. Людині потрібні обійми іншої людини, підтримка близьких у важкі хвилини, а також увагу інших людей. Часом доброго слова вистачить для того, щоб відчути себе щасливим.

3. Більше грошей – більше щастя. Збільшення доходів не завжди еквівалентне збільшенню щастя. Дослідження, проведене 2010 року в Принстонському університеті, показало, що вищі зарплати корелюють із сильнішими відчуттями щастя, але лише до певного моменту. Гроші забезпечують комфортний стан, можливість придбання потрібних речей, вони дозволяють бути впевненим у завтрашньому дні. Комусь не вистачає мільйона, а кому-то цілком достатньо однієї тисячі, щоб бути щасливим. Якщо ви досягаєте певного рівня прибутку, рівень щастя залишається на одному місці, а це свідчить про те, що щасливішою від подальшого збільшення прибутку людина не стає.

4. Люди в усьому світі почувають себе щасливими одразу після того, як прокидаються, незалежно від культури чи географічного положення.

5. Щастя, яке ми отримуємо в мандрівках і на відпочинку, приходить у яскравих барвах і тільки міцнішає, коли до нас навідуються теплі спогади і чим далі ви мандруєте, тим щасливішим буде відпочинок.

6. Психологи кажуть, що тридцятилітні ставляться до життя позитивніше завдяки оптимістичному погляду в майбутнє, професійній реалізації та відчуттю достатку, якого їм бракувало раніше.

7. Весела музика здатна витягнути нас із поганого настрою. Коли нам сумно, енергійна музика зможе зробити нас помітно щасливішими – якщо ми справді хочемо покращити собі чимось настрій.

8. Зелений колір дарує щастя – принаймні під час занять та тренувань.

Простого споглядання зеленого кольору достатньо для того, аби відчути себе щасливішим і більш розслабленим під час тренування.

Варто відзначити, що щастя залежить від віку людини. Щастя дитини укладено в іграшці і в тому часі, який проводять з ним батьки. Щастя студентами вимірюється кількістю зданих іспитів. Щастя сімейної пари залежить від строків народження малюка і придбання свого житла. Щастя людей похилого віку часто визначається їх бажанням поняньчитися з онуками, і як можна довше бути необхідними власним дітям.

Не варто забувати про те, що щастя полягає в кожному прожитий день. Не забувайте говорити слова любові тим людям, які знаходяться поруч з вами зараз, даруйте їм щастя.

Підготувала асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка – Світлана Савка

Корисно знати