• Українська
  • English
Вчіть дітей правильно мити руки
Вчіть дітей правильно мити руки

Вчіть дітей правильно мити руки

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЧИСТИХ РУК. 15 жовтня – Всесвітній День чистих рук, який проходить під егідою Організації Об’єднаних Націй та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Експерти ООН багато разів нагадували, що звичка мити руки може щодня рятувати тисячі дитячих життів. Саме тому ООН і ЮНІСЕФ закликали виділити один день на рік, аби звернути увагу на необхідність навчати дітей правильно мити руки.

Основна мета щорічного Всесвітнього дня чистих рук полягає в тому, щоб перетворити миття рук з милом з корисної ідеї на звичку, яка може стати в нагоді і вдома, і в школі, і в громадських місцях. Звичка правильно, часто і ретельно мити руки буде сприяти зниженню кількості захворювань серед населення різного віку, особливо серед дітей. Щороку в акції ООН беруть участь 80 країн світу, серед учасників 120 мільйонів дітей.

Чернівецькі лікарі про День чистих рук знають, а про його важливість про важливість мити руки говорять не лише сьогодні, а кожен день. “Постійна гігієна рук забезпечує профілактику захворювань, як вірусного ґенезу, так й бактеріального, серед них і грип, і кишкові інфекції,” – говорить лікар вищої категорії інфекційного відділення обласної клінічної лікарні Світлана Козакова.

За даними ООН, щорічно від цих хвороб вмирають 3,5 мільйона дітей. Лікарі вважають, що елементарне миття рук з милом могло б в рази скоротити це число.

Як заявила представник ЮНІСЕФ Сара Кроув: “Дослідження в Пакистані та Індії підтвердили, що дотримання правил гігієни може врятувати до 50% чи навіть більше тих, хто страждає на пневмонію, діарею, будь-які види респіраторних захворювань, глисти, очні інфекції – міріади захворювань, які передаються таким чином”.

Як правильно мити руки

Тільки 5% людей миють руки правильно – так, щоб знищити мікроби, що викликають інфекції. Про це свідчать результати дослідження, проведеного в Університеті Мічігану.

Дослідження охопило 3,7 тис. учасників. Експерти спостерігали за тим, як люди миють руки після відвідин туалету. Виявилось, що тільки кожен 20-й мив руки правильно – намилював долоні з обох боків і між пальцями, і приблизно через 20 секунд змивав їх проточною водою і витирав чистим рушником. При цьому 33% людей мили руки без мила, 10% взагалі їх не мили. В середньому, миття рук займало близько 6 секунд. Чоловіки частіше за жінок не дотримували правила особистої гігієни.

“Від тридцяти секунд до однієї хвилини потрібно для того, щоб повністю змити бруд з рук. Руки потрібно мити гарячою водою і звичайним милом,” – зазначає лікар-епідеміолог відділу організації епідемічних досліджень ДУ “Чернівецький обласний лабораторний центр держсанепідслужби України” Наталя Чернявська.

Хоча мило доступне 96% населення земної кулі, в деяких країнах воно все ще залишається розкішшю: у Ефіопії, наприклад, для дезинфекції використовується пісок або попіл.

Цікавий факт

Науковці з університету Колорадо провели дослідження, яке встановило, що на жіночих руках проживає в 1,5 рази більше мікробів, ніж на чоловічих. Виявилося, що жіночі руки – краще середовище проживання для різних мікроорганізмів. На долоні людини живе 150 мікроорганізмів різних видів, з яких тільки 17% зустрічається на обох руках.

Лікар-дерматовенеролог, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ Михайло Перепічка говорить, що також досить важливо дотримувати рівноваги чистоти рук і стану шкіри, саме з цієї причини не можна зловживати застосуванням антибактеріального мила. Адже, як відомо, є хвороба “чистих рук”, і треба знати про негатив надмірних вмивань, щоб не порушити природний баланс шкіри.

Будьте мудрими і пам’ятайте: “У долі немає інших рук, окрім Ваших власних”, тому вони повинні бути чистими.

Про свято чистоти: доцент кафедри внутрішньої медицини Оксана Оліник

Корисно знати