• Українська
  • English
Особливості формування імунітету проти грипу
Особливості формування імунітету проти грипу

Особливості формування імунітету проти грипу

ЛЕКТОРІЙ “ОБЕРЕЖНО ГРВІ”. Розробка ефективних заходів боротьби проти вірусних інфекцій залишається однією із найбільш актуальних проблем охорони здоров’я.

Успіхи фундаментальних досліджень дозволили глибоко проникнути в механізми вірусної репродукції, структурної організації і функції окремих вірусних структур, але поки ще не забезпечили надійних та ефективних способів і заходів боротьби із вірусами грипу – збудниками масової гострої вірусної інфекції. Вирішення цієї проблеми потребує глибокого вивчення особливостей формування імунної відповіді проти збудників захворювання.

Вірус грипу – облігатний внутрішньоклітинний паразит, який для синтезу своїх компонентів (білків) використовує біохімічний апарат клітини хазяїна.Вірус грипу розмножується в епітеліоцитах та інших клітинах слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, викликаючи клінічні прояви інфекції.

Кінцевий результат хвороби залежить від функціональної активності захисних механізмів організму, в першу чергу факторів і механізмів вродженої резистентності.

Людина може бути природно резистентною, природно сприятливою або специфічно імунною (вакцинованою). У природно резистентному організмі виключена можливість розвитку навіть одного єдиного циклу репродукції вірусу внаслідок нездатності клітин забезпечити проникнення і репродукції вірусу.

У природно сприятливому організмі спочатку при попаданні вірусу основна захисна роль належить факторам і механізмам вірусної резистентності і фізіологічним реакціям: підвищення температури тіла стимулює виробіток альфа- і бета- інтерферону, який зупиняє розмноження вірусу. На цьому етапі природжений протигрипозний захист реалізується гуморальними (інтерферонами, системою комплементу, фібронектином та ін.) і клітинами (макрофагами, 0 – лімфоцитами) факторами.

На 5-6 добу розпочинається формування специфічних імунних факторів захисту. В адаптивному (набутому) специфічному імунному захисті найважливішим механізмом інгібування та елімінації вірусу є клітинні імунні реакції. Вірусні інфекції супроводжуються формуванням переважно Т – лімфоцитами (хелперами першого типу). Саме ці клітини починають виконувати регуляторну роль, координуючи взаємодію імунокомпетентних клітин, їх диференціацію і проліферацію, а також частково сприяють розмноженню антитілоутворюючих плазматичних клітин.

Паралельно формується гуморальна імунна відповідь – виробіток специфічних антитіл (імуноглобулінів класів M, G, A).

Сьогодні розрізняють за механізмом дії такі антитіла: віруснонейтралізуючі антитіла, які справляють протективний ефект; блокуючі антитіла (імуноглобуліни класу А),які попереджують взаємодію збудника з рецепторами чутливих епітеліальних клітин; компонентозв’язуючі антитіла (імуноглобуліни класу M і G), які беруть участь у комплемент залежному цитолізі заражених вірусом клітин і руйнують вірусну оболонку, а також антитіла, які беруть участь в антитіло – асоційованій цитолітичній реакції.

У специфічно імунному організмі головну роль у захисті від вірусу грипу відіграють специфічний клон Т – лімфоцитів та специфічні антитіла (специфічні імуноглобуліни класів M, G, A), які залучаються відразу ж після надходження вірусу. При грипі важливим є локальний імунітет, головну роль у ньому відіграє секреторний імуноглобулін А. Він має підвищену авідність до вірусу грипу і здатен попереджувати рецидиви інфекції у вхідних воротах та їх токсичних компонентів у плазмі крові.

Матеріал підготував: Ігор Cидорчук, професор кафедри Клінічної імунології алергології та алергології БДМУ

Корисно знати