• Українська
  • English
Альтернативи щепленню проти COVID-19 немає!

Альтернативи щепленню проти COVID-19 немає!

Захворюваність на COVID-19 продовжує стрімко зростати як в Україні, так і в Чернівецькій області. Лікарні та відділення, в яких здійснюється лікування цих хворих, переповнені.

Останню хвилю захворюваності, яка триває зараз – називають пандемією нещеплених! І це так! Понад 95% хворих на сьогодні – це нещеплені й не тільки люди старшого віку, а і молоді особи.

Вакцинація не вберігає від зараження, вона вберігає від тяжкого перебігу хвороби та смерті. Хворіють і щеплені, однак невідомо, як би перебігала хвороба, і як би завершилась, як би вони були не щеплені.В теперішній час науковці світу нічого більш дієвого та ефективнішого за вакцинацію не придумали.

В пресі можна прочитати, що за дуже короткий термін були створені вакцини, що вони не пройшли належного випробування на людях, може в цьому є якась частка правди, хоча на створення вакцин були виділені величезні кошти і залучені найдосвідченіші фахівці світу. І всі вакцини пройшли випробування на добровольцях.

Що стосується побічних реакцій, які виникають після введення вакцин, то вони можливі як і після введення будь-яких вакцин, які вводять згідно з календарем профілактичних щеплень. Вони можуть виникати у вигляді післявакцинальних реакцій у 5-30 % щеплених і проявлятися загальною слабкістю, ломотою в тілі, болем у місці введення вакцини, підвищенням температури тіла). Можуть виникати і у вигляді післявакцинальних ускладнень, які зустрічаються рідко. Післявакцинальні реакції зникають переважно на 2-3 день після введення вакцини і не залишається негативних наслідків.

Часто ставлять питання, чи можна робити щеплення після перенесеної COVID-19.

Так, можна! Після зникнення симптомів COVID, приблизно через 2 тижні, навіть незалежно від рівня протиковідних антитіл. Звичайно, природний імунітет, який виникає після перенесеної хвороби, є більш ефективний ніж після щеплення, однак він також швидко виснажується (антитіла після перенесеної хвороби можуть зникати навіть через три місяці або зберігатися в організмі до 17 місяців). Це індивідуально, в кожної людини по різному. Тому треба слідкувати за титром антитіл.

Ми на порозі зростання захворюваності на сезонний грип, яке реєструється щорічно. У зв’язку з цим необхідно робити щеплення і проти грипу, особливо групі ризику, адже відомо, що ковід погіршує перебіг грипу і навпаки. Робити ці щеплення необхідно з інтервалом 2 тижні у різні руки.

Якщо всі будуть прислуховуватися до думки фахівців, і не реагувати на різні фейки та коментарі некомпетентних людей, то ми поборемо цю пандемію найближчим часом.

Будьте здорові та дбайте про своє здоров’я!

Завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології д.мед.н., професор Василь МОСКАЛЮК

Корисно знати