• Українська
  • English
Діастема зубів у дітей: причини і лікування

Діастема зубів у дітей: причини і лікування

Що таке діастема?

Проміжки між зубами в стоматології називають двома термінами: діастема і трема.

Діастема – це порушення контактів між верхніми передніми різцями у вигляді щілини від 1 мм і більше. Поява дефекту на верхній щелепі спостерігається частіше, ніж на нижній.

Тремами є множинні збільшені проміжки між всіма зубами.

 

Причини виникнення діастеми

Існує кілька основних факторів, які впливають на розвиток збільшених проміжків:

  • генетична схильність, спадковість;
  • коротка вуздечка верхньої або нижньої губи;
  • аномалії прикусу;
  • надкомплектні зуби;
  • малий розмір і форма зубів (мікродентія);
  • порушення прорізування, зміни зубів, рання втрата молочних зубів;
  • шкідливі звички.

 

Види діастеми

Даний дефект може бути справжнім і хибним. Визначити або підтвердити це може лікар. В чому різниця?

Хибна діастема – тимчасове явище, яке можна спостерігати у дітей під час зміни молочного прикусу на постійний. Молочні зуби менші за  постійні, тому проміжки між ними – норма. Коли зміна зубів завершується, діастема у дітей закривається сама по собі.

Справжня діастема — відноситься до проблем постійного прикусу. Коли всі постійні зуби вже прорізалися, а щілини залишилися.

 

Чи варто прибрати діастему?

Діастему звикли сприймати як естетичний дефект, який цілком нешкідливий сам по собі. Але насправді, це не зовсім так. Наявність діастеми може стати причиною або наслідком зміщення зубів, неправильного розподілу жувального навантаження, утворення ясенних кишень і запалень ясен, карієсу, а також проблем з дикцією. Саме тому, стоматологи рекомендують все ж лікувати ці дефекти.

 

Методи лікування діастеми

Сучасна стоматологія пропонує кілька методів усунення збільшеного проміжку між зубами. В першу чергу, проводять діагностику та визначають причини діастеми. Також на хід лікування будуть впливати такі фактори, як тип прикусу, розмір зубів і проміжку між ними. Далі доступні такі варіанти закриття трем і діастем:

  • Хірургічне лікування діастеми. До хірургії вдаються в тому випадку, коли щілина утворилася внаслідок впливу короткої вуздечки верхньої губи. Волокна вуздечки можуть вплітатися в верхню щелепу, формуючи розщілину піднебіння, через що між передніми зубами з’являється щілина. Рідше, якщо до цього є показання, висічення вуздечки верхньої губи проводять дітям для профілактики, але тільки після прорізування постійних іклів.
    У дорослих пацієнтів даний метод використовують в комбінації з подальшим закриттям щілини реставраціями.

 

  • Ортодонтичне лікування діастеми. Коли поява щілини пов’язана саме з аномаліями прикусу, правильним рішенням буде її корекція за допомогою ортодонтичної апаратури. Для цього використовують брекети або прозорі елайнери. Такий метод буде найбільш тривалим, але разом з тим і біологічно правильним. По завершенню процесу виправлення прикусу, можлива додаткова корекція результату за допомогою реставрацій.
  • Терапевтичне та ортопедичне лікування діастеми. Найбільш простим і швидким способом лікування дефектів є їх закриття реставраціями. Найкращий естетичний результат дадуть накладки з кераміки – вініри. Але можна вирішити проблему і фотополімерними прямими реставраціями. Однак, з цим методом лікування потрібно бути обережним людям з великими різцями, так як реставрація може зробити їх ще об’ємнішими.

Як запобігти появі діастеми?

Профілактика появи щілини між зубами повинна починатися в дитинстві. На етапі початку зміни молочних зубів, дитину обов’язково потрібно показати лікарю-ортодонту та перевірити прикус, правильність формування зубощелепної системи.

 

На що важливо звернути увагу?

  • Наявність шкідливих звичок у дитини – смоктання пальця, предметів, тривале смоктання соски, звичка гризти нігті та інші.;
  • Уникнення дитиною твердої їжі – небажання гризти морквину можна зрозуміти, але постійна відмова жувати і гризти тверду їжу повинна насторожити батьків. Це може свідчити про порушення прикусу;
  • Постійно відкритий рот і ротове дихання у дитини – ще один фактор, що впливає на формування неправильного прикусу. Однак, відкритий рот виступає ще і симптомом короткої вуздечки верхньої губи. Щоб не допустити розвиток діастеми, необхідно проконсультуватися з ортодонтом;

Своєчасний чек-ап стоматолога – найбільш надійний спосіб стежити за здоров’ям зубів. Відвідуйте зубного лікаря двічі на рік.

 

Підготували професор кафедри стоматології дитячого віку Оксана ГОДОВАНЕЦЬ,

доцент Валентина ГОНЧАРЕНКО

 

 

Корисно знати