• Українська
  • English
Гепатит А: актуальні питання призабутої інфекції

Гепатит А: актуальні питання призабутої інфекції

Впродовж останніх кількох тижнів поступає тривожна інформація про поширення гепатиту А у сусідніх з нашою областю регіонах. Зокрема надходять повідомлення про спалах у Вінницькій, ріст захворюваності у Закарпатській, випадки захворювання на цю інфекційну недугу в Івано-Франківській та Тернопільській областях. Поодинокі  випадки захворювання на гепатит А реєструються і в Чернівецькій області.

Що ми знаємо про гепатит А? Гепатит А це гостре інфекційне захворювання з переважно безсимптомним перебігом, рідше ця недуга перебігає з ураженням печінки та розвитком інтоксикації й жовтяниці. Необхідно зазначити, що в останні 25 – 30 років гепатит А діагностувався дуже рідко, тоді як до середини 90-х років минулого століття це було одне із найбільш поширених інфекційних захворювань. На ту пору гепатит А ще мав назву «хвороба Боткіна» і  його частка становила від чверті до третини від усіх хворих, які лікувалися в інфекційних стаціонарах.

Збудником гепатиту А є вірус, який так і називається вірус гепатиту А. Джерелом зараження при гепатиті А є хвора людина, яка виділяє збудника у довкілля з випорожненнями і значно менше із сечею. Зараження здорової людини відбувається при вживані води, овочів, фруктів та інших продуктів харчування,  на які потрапив збудник гепатиту А, а також через забруднені руки.  За кімнатної температури у воді, на продуктах харчування та на предметах вжитку вірус гепатиту А виживає від кількох тижнів до 1-1,5 місяця. При заморожуванні зберігає життєздатність впродовж кількох років. Тому зараження гепатитом А може відбутися не зразу, а через достатньо тривалий проміжок часу після перебування хворого в осередку інфекції. Цікавим є і те, що максимально допустима концентрація хлору для дезінфекції води не вбиває вірус гепатиту А. Це частково пояснює високу захворюваність населення на гепатит А до 90-х років минулого століття, коли дезінфекція води у водогонах міст та сіл здійснювалася, в основному, шляхом хлорування.

Щодо клінічного перебігу то зараження вірусом гепатиту А у більшості випадків не призводить до розвитку хвороби. Згідно статистичних даних захворювання виникає лише у 4 % – 5 %  дітей та у 25 % – 30 % дорослих інфікованих цим вірусом. Загалом на гепатит А частіше хворіють діти та підлітки, а також молоді люди до 30 років. Люди старше 35 років на гепатит А майже не хворіють оскільки мають імунітет внаслідок контакту зі збудником у попередні роки життя.  Захворювання на гепатит А перебігає лише у гострій, здебільшого легкій та середньо-тяжкій формі. Вкрай рідко гепатит А набуває затяжного чи тяжкого перебігу. Клінічна симптоматика з’являється через 7-50, у середньому 14-35 днів, з моменту інфікування. Захворювання починається із підвищення температури тіла, болю голови, ломоти в тілі, наростаючої слабості, швидкої втоми, зниження апетиту. На 3-7 день від початку захворювання починають жовтіти  шкіра та видимі слизові оболонки, сеча набуває темно-коричневого кольору, знебарвлюються випорожнення. З появою жовтяниці хворі відмічають покращення самопочуття та поліпшення апетиту, що є свідченням саме гепатиту А, а не іншого запалення печінки. Жовтяниця утримується від 1 до 3 тижнів. Після зникнення жовтяниці ще впродовж 1 місяця, а інколи і довше спостерігаються порушення сну, дратівливість, швидка втома, зниження працездатності. Клінічне одужання хворих на гепатит А супроводжується повним видаленням вірусу з організму та формуванням імунітету. Причому стійкий довічний імунітет формується як в осіб, які хворіли так і в осіб, у яких інфікування вірусом гепатиту А не призвело до розвитку хвороби.

Лікування хворих на гепатит А не є складним і  передбачає дотримання дієти, забезпечення фізичного й психологічного спокою та підвищеного споживання рідини. Призначаються ентеросорбенти та ферментні препарати. За середньо-тяжкого перебігу  гепатиту А додатково може проводитися  довенне введення розчинів з метою дезінтоксикації.   Хворі з легким перебігом гепатиту А, за наявності умов для ізоляції, можуть лікуватися амбулаторно.

Профілактика гепатиту А насамперед передбачає:

  1. Усунення ризиків зараження водним шляхом, зокрема використання для пиття лише бутельовану, з бюветів чи кип’яченої води;
  2. Дотримання санітарних норм та гігієнічних вимог при заготівлі, транспортуванні, збережені та приготування їжі, зокрема овочі та фрукти перед вживання у сирому вигляді необхідно ретельно мити та ошпарювати кип’ятком;
  3. Дотримання правил особистої гігієни, зокрема ретельне миття рук перед прийомом їжі.

Повністю ж запобігти захворюванню на гепатит А можливо лише шляхом проведення щеплення проти цієї інфекції, яке забезпечить імунітет більше ніж на 10 років. На жаль на сьогодні в аптечній мережі України відсутні вакцини проти гепатиту А.

Юрій Рандюк, експерт ДОЗ зі спеціальності «Інфекційні хвороби», доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук, лікар-інфекціоніст інфекційного підрозділу ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня»

 

Корисно знати