• Українська
  • English
Гігієна ротової порожнини

Гігієна ротової порожнини

Гігієна порожнини рота є невіднятною складовою місцевої профілактики основних стоматологічних захворювань.

Зараз випускається велика кількість різноманітних засобів, призначених для гігієнічного догляду за порожниною рота. Це дозволяє диференційовано добирати ці засоби в залежності від стоматологічного статусу, віку та індивідуальних особливостей кожної людини. Завдяки індивідуальному добору засобів гігієни порожнини рота підвищується ефективність гігієнічного стоматологічного догляду. Саме тому, лікар-стоматолог повинен вільно орієнтуватись в сучасному арсеналі гігієнічних засобів для порожнини рота і цілеспрямовано призначати основні та допоміжні засоби в кожному конкретному випадку.

 До предметів гігієни відносяться зубні щітки, зубні нитки, пристосування для очищення спинки язика, іригатори порожнини рота, зубні йоржики, зубочистки, міжзубні стимулятори, предмети для догляду за знімними ортопедичними та ортодонтичними конструкціями.

Зубні щітки

 Зубна щітка пристосування для чищення зубів і масажу ясен. Застосовується з використанням зубної пасти. Сучасні зубні щітки різноманітні за формою. Їх робоча поверхня складається з синтетичного або натурального волокна різного розміру і жорсткості

Зубні щітки розподіляються:

  1. За типом щетини:
  • з натуральною щетиною
  • із синтетичною гладенькою щетиною
  • із синтетичною мікротекстурною щетиною
  1. За жорсткістю щетини:
  • дуже м’які
  • м’які
  • середньої жорсткості
  • жорсткі
  • дуже жорсткі
  1. За кількістю рядів щетинок
  • чотирирядні
  • трирядні
  • дворядні (сулькулярні – для очищення ясенної борозни)
  • однопучкові (застосовуються при неможливості якісного очищення щіткою з великою головкою)
  1. За розміром робочої частини
  • дитячі
  • підліткові
  • дорослі
  • спеціального призначення
  • однопучкові
  1. За способом приведення в дію
  • мануальні
  • автоматичні (електричні)
  1. За призначенням
  • стандартні
  • ортодонтичні (із серединним заглибленням для ортодонтичної дуги)
  • спеціального призначення( після хірургічних втручань)

Засоби для очищення спинки язика

Найбільш популярні предмети гігієни це ложки та скребки для чистки язика. Вони зроблені з пластику з округлим наконечником, який не викликає блювотного рефлексу. У скребків на кінці буває м’яка щетина для більш ефективного очищення. Також підходять звичайна зубна щітка, електрична або іригатор зі спеціальною насадкою. Головне пам’ятати, що чистка язика – це доповнення до гігієни порожнини рота, але не основний її етап.

Ірригатори порожнини рота (електрогідромасажери)

Мають форму насадок, що прицільно подають під тиском струмінь рідини, яка попередньо наливається в резервуар. Сила потоку рідини регулюється. Струмінь може бути центрованим (режим «струменя») або розпиленим (режим «душа»), неперервним або пульсуючим. При роботі в режимі «струменя» під сильним тиском вимиваються залишки їжі і частково м’який наліт з поверхонь зубів, міжзубних проміжків, ясен, язика, СОПР; при роботі в режимі «душа» здійснюється масаж ясен, СОПР і язика, внаслідок чого нормалізується периферійний кровообіг. Ефективні при захворюваннях пародонту і СОПР.

Зубні нитки (флоси)

Призначені для очищування міжзубних проміжків. Нитки ефективні при вузьких важкоочищуваних міжзубних проміжках, скупченості зубів, захворюваннях пародонту, наявності незнімних ортопедичних та ортодонтичних конструкцій в порожнині рота, вживлених імплантатів, наявності апроксимальних пломб.

Міжзубні щітки (йоржики)

 Призначені для очищення широких міжзубних проміжків, просторів під незнімними ортодонтичними дугами, ділянок під промивними частинами мостоподібних протезів і просторів між імплантатами та протезами, а також оголених біфуркацій і трифуркацій зубів.

Зубочистки

Призначені для видалення залишків їжі з міжзубних проміжків та нальоту з апроксимальних поверхонь зубів. Представляють собою стержні з різних матеріалів (дерева, пластмаси, металу, кістки) із загостреними одним або обома кінцями та різним поперечним перерізом (трикутним, плоским, круглим).

Міжзубні стимулятори

 Являють собою еластичні конуси із гуми або м’якого пластика різного ступеня жорсткості, призначені для масажу ясенних сосочків та очищення міжзубних проміжків. При легкому надавлюванні на ясенний сосочок здійснюються кругові рухи з просуванням стимулятора в міжзубний проміжок поступальними круговими рухами.

Показані для догляду за порожниною рота при прогресуючій ретракції маргінальних ясен, широких міжзубних проміжках, наявності хронічних захворювань пародонту або чинників, що можуть до них призвести.

Методи чищення зубів

Стандартний метод чищення зубів

Зубний ряд умовно ділять на декілька сегментів (по 3 сегменти на кожній щелепі): по два сегмента- моляри та премоляри, по одному сегменту – ікла та різці. Чистку зубів та ясен починають з верхніх правих великих кутніх зубів та продовжують в напрямку верхніх лівих молярів. Чистку зубів послідовно проводять на верхній, а потім на нижній щелепі.

При чищенні щічних поверхонь великих та малих кутніх зубів верхньої та нижньої щелепи щетинки щітки повинні бути направлені під гострим кутом до поверхні зубів. “Підмітаючими” рухами вниз – для верхньої щелепи та вгору – для нижньої щелепи зубний наліт видаляється одночасно і з ясен. Потім роблять декілька горизонтальних (вперед-назад) рухів, і закінчують чистку круговими рухами, причому тиск на щітку застосовують тоді, коли вона пройшовши від ясен тре по зубу. Потім зустрічне напівколо проводять без тиску для повернення щітки в вихідне положення. Після цього зубну щітку просувають на один сегмент вперед та повторюють всю комбінацію рухів. Жувальні поверхні великих та малих кутніх зубів верхньої та нижньої щелеп чистять щетинками щітки, направленими перпендикулярно до оклюзійної площини (проникаючи глибоко в фісури і міжзубні проміжки) горизонтальними рухами головки щітки (без зміни її положення) вперед-назад.

Піднебінні поверхні великих та малих кутніх зубів верхньої та язикові нижньої щелепи чистять так само, як і щічні поверхні. При чищенні щічних поверхонь верхніх та нижніх передніх зубів проводять такі самі рухи, як при чищенні щічних поверхонь молярів та премолярів.

При чищенні піднебінних поверхонь верхніх та язикових поверхонь нижніх передніх зубів ручку щітки тримають паралельно оклюзійній площині, причому два чи три пучки щетини охвачують зуби та ясна. Проводять горизонтальні рухи. Потім розташування щітки змінюють так, щоб головка щітки була спрямована перпендикулярно до оклюзійної площини зубів, а щетинки щітки були під гострим кутом до них та заходили на частину ясен. Рухами щітки вверх-вниз чистять не тільки зуби, а і ясна.

Метод обертання щітки:

Щетинки щітки розміщують на слизовій оболонці ясен. Обертовими рухами щітку проводять до коронки зуба. Цю операцію проводять 10-12 разів в кожному сегменті зубного ряду.

Метод Леонарда

Зубну щітку встановлюють перпендикулярно до поверхні зубів, проводять вертикальні рухи тільки в напрямку від ясен до коронки зуба: на верхній щелепі зверху вниз, на нижньої щелепі знизу вверх. При таких рухах вдається уникнути пошкодження чи рефракції ясен. Вестибулярні поверхні зубів чистять при замкнутих зубах, жувальні поверхні очищають рухами щітки вперед-назад.

Метод Рейте

Щетинки щітки встановлюють паралельно до осі зуба, вільними кінцями вони повинні прилягати до краю ясен. При чистці виконують евакуаційні рухи від ясен до коронки зуба. В кінці руху щетинки встановлюють під прямим кутом до осі зуба. Процес повторюють. Язикові поверхні чистять тим же способом, жувальні поверхні – рухами щітки вперед-назад.

Метод Басса

Щетинки щітки повинні бути під кутом 45° до осі зуба, при цьому кінці щетинок частково потрапляють в ясенну борозну та міжзубні проміжки. При чистці проводять вібруючі рухи вперед-назад без переміщення кінчиків щетини. Тут можливий ряд помилок: невірна постановка головки зубної щітки до поверхні зубів та ясен, невірний рух щітки при чистці, тобто перехід до горизонтальних рухів. Внутрішні поверхні очищують так саме. Жувальні поверхні, як і при інших методах, чистять, рухаючи зубну щітку вперед-назад.

 Чищення язика

Наліт на язику – це комбінація з тонкої епітеліальної плівки, яка не встигла оновитися, харчових залишків та мікроорганізмів. Тому, при дизбактеріозі  може виникнути неприємний присмак або запах із рота.

Зараз, згідно із даними Американської стоматологічної асоціації (American Dental Association, ADA), немає доказів того, що язик треба чистити кожному.  Найбільш велике дослідження з 251 випробуваним показало ефективність чищення язика при галітозі (неприємному запаху з рота)

Очищати потрібно двічі на день після чищення зубів. Правильна чистка язика починається з його кореня, де скупчується найбільша кількість бактерій. М’яким натиском спочатку потрібно провести від кореня язика до його кінчика, а потім обробити бічну поверхню, праворуч і ліворуч. Вкінці треба сполоснути рот водою або обполіскувачем.

Отже, найдешевший і найдоступніший метод запобігання стоматологічних захворювань – індивідуальна гігієна порожнини рота. Величезна кількість існуючих на даний час засобів і предметів гігієни робить можливим профілактичний вплив на будь-яку ситуацію в порожнині рота, проте саме це вимагає від лікаря обізнаності в обранні спектра гігієнічних засобів, предметів та способів їх використання в кожному конкретному випадку з урахуванням стоматологічного статусу, віку та інших особливостей пацієнта

 

Статтю підготували: к. мед. н., доц.  Батіг В. М.

                                                                                                    ас. Кіюн І. Д.

 

 

 

Корисно знати