• Українська
  • English
Консервативне лікування позаматкової вагітності – реалії сьогодення

Консервативне лікування позаматкової вагітності – реалії сьогодення

    Ектопічна вагітність – це вагітність, при якій запліднена яйцеклітина імплантується та розвивається за межами порожнини матки. Хоча частота даної патології невелика – 1,2-1,4 %- наслідки її вкрай негативні. В першу чергу, жінка може загинути при несвоєчасній діагностиці та наданні ургентної допомоги. В 4-12,6 % може виникнути повторно позаматкова вагітність, в 70-80% після перенесеної ектопічної вагітності відмічається безпліддя. Все вище означене спонукає науковців до пошуку ефективних консервативних методів лікування, які б забезпечили збереження здоров’я та відновлення репродуктивної функції жінки.

     Саме до таких методів відноситься використання цитостатиків при прогресуючій ектопічній вагітності. Метотрексат можна використовувати при прогресуючій вагітності, розмір якої не перевищує 35 мм., пацієнтка гемодинамічно стабільна, рівень β-ХГЛ, не більше 5000 МО/л., немає гіперчутливості до препарату і жінка згідна на подальше лікарське спостереження. Потрібно також пам’ятати, що протипоказом до медикаментозного лікування ектопічної вагітності цитостатиками є наступні екстрагенітальні захворювання: хронічні захворювання печінки, крові, виразкова хвороба, імунодефіцит, активна хвороба легень.

     Після обстеження пацієнтці в 1 день внутрішньом’язово вводять препарат 50 мг/м2 поверхні тіла. На 4 та 7 день спостереження визначають рівень β-ХГЛ. Якщо  β-ХГЛ зменшується менше ніж на 15% у дні 4-7, потрібно повторне ввести  метотрексат 50 мг/м2 поверхні тіла внутрішньом’язово. Якщо рівень β-ХГЛ зменшується більше ніж на 15% у дні 4-7, обстеження повторюють щотижня до  рівня β-ХГЛ  менше 15 МО/л.

    Така терапія дає можливість перевести прогресуючу ектопічну вагітність у завмерлу. Лапароскопічні дослідження, проведені даним пацієнткам через 6 місяців свідчать про відсутність будь-яких наслідків перенесеної позаматкової вагітності, що своєю чергою сприяє надалі реалізації репродуктивного потенціалу жінки.

 

         Завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ,д.мед.н., професор Кравченко Олена Вікторівна

 

 

Корисно знати