• Українська
  • English
Методи та засоби пропаганди здорового способу життя (До Всесвітнього дня здоров’я)

Методи та засоби пропаганди здорового способу життя (До Всесвітнього дня здоров’я)

Основною метою пропаганди здорового способу життя серед населення є корекція поведінки в напрямі, що забезпечує збереження та зміцнення популяційного й індивідуального потенціалу фізичного здоров’я і зниження психоемоційної напруги на підставі їх визначення у взаємозв’язку з умовами матеріального й соціального благополуччя, наявністю та ступенем відбиття внутрішніх, зовнішніх і поведінкових факторів ризику.

Формування у громадян розумного ставлення до власного здоров’я повинно будуватися за визнаним психологією алгоритмом процесу виховання – „знання – переконання – певні дії”. Лише одна інформація, яку надають медики пацієнтам, без сформування у них переконаності в життєвій необхідності змін у звичках, способі життя та настановної мотивації до цього, не забезпечить відповідних цілеспрямованих дій.

Процес формування переконаності підпорядковується закономірностям утворення та змінювання умовних рефлексів і у своєму розвитку має три стадії. На першій стадії такого процесу переконання малостійкі, мають ситуативний характер, на другій – є більш стійкими, але внаслідок недостатньої сформованості вольового компоненту реалізуються лише в окремих випадках. На третій стадії переконання перетворюються у принципи, які регулюють поведінку людини в усіх ситуаціях. Це необхідно враховувати при плануванні та проведенні загалом санітарно-освітньої роботи і з питань профілактики хвороб.

Абстрактне просвітництво поза конкретним зв’язком з життям і поведінкою конкретних пацієнтів не сприяє формуванню переконаності. Не варто обмежуватися лише наспіх наданими порадами. Необхідно настирливо роз’яснювати життєву необхідність систематичного контролю артеріального тиску, маси тіла, виконання заходів щодо їх нормалізації, а також корисність збільшення до розумної межі рухової фізичної активності.

На основі проведених досліджень сформовано засоби впливу, що зазвичай повинні використовувати медпрацівники у практичній діяльності, здійснюючи санітарно-освітню пропаганду:

– на індивідуальному рівні – бесіди та короткочасні інтервенції з питань здорового способу життя під час прийому, диспансерних обстежень, профоглядів, відвідування хворих на дому, а також вручення санітарно-освітніх матеріалів (пам’яток, листівок, буклетів і т. і.), відповіді за телефоном довіри;

– на груповому рівні – практичні заняття у школах, університетах, лекторіях здоров’я при відділеннях профілактики поліклінік, будинках ветеранів, оздоровчих і навчальних закладах, за місцем роботи, відпочинку або мешкання слухачів, вечори запитань і відповідей, засоби наочної пропаганди;

– на популяційному рівні – інформування населення через засоби масової інформації.

У будь-якому випадку потрібно додержуватися загальних методичних принципів, що пов’язані з психологічними особливостями сприймання інформації – вона повинна мати позитивний характер, певний ступінь новизни, бути співвіднесеною хоча б приблизно з поінформованістю слухачів щодо цього питання, емоційно забарвленою. Поради й рекомендації повинні бути конструктивними, а не заборонними, з урахуванням статі, віку, рівня освіти, професії та стану здоров’я, а також соціально-трудових характеристик.

 

Матеріал підготував завідувач кафедри соціальної медицини та ООЗ

доцент Ігор НАВЧУК

 

 

 

 

 

 

 

Корисно знати