• Українська
  • English
“Омікрон” заразніший за “Дельту”, але викликає легші симптоми?

“Омікрон” заразніший за “Дельту”, але викликає легші симптоми?

Всесвітня організація охорони здоров’я  класифікувала новий варіант COVID-19, який зафіксували у Південній Африці, як «варіант, що викликає занепокоєння». Це означає, що він може бути заразнішим, викликати серйозніші захворювання і знижувати ефективність вакцин і лікування.

Учені вважають новий штам Омікрон «найтривожнішим» варіантом з усіх відомих, оскільки він містить велику кількість мутацій, які можуть не тільки зробити його більш заразним, але й допомогти ховатися від імунної системи – у шиповому білку міститься 32 мутації, це набагато більше, ніж в Альфа та Дельта варіантах разом узятих. Цей білок є частиною вірусу, який допомагає йому проникати у клітини людини. За попередніми даними новий варіант підвищує ризик повторного зараження.

Які симптоми нового штаму Омікрон?

Лікарка з Південно-Африканської Республіки, де зафіксували новий штам, Анжеліка Кутзі, поділилася своїми спостереженнями за пацієнтами, в яких вперше виявили штам Омікрон. З її слів, симптоми нового варіанту незвичайні, але легкі. Так, зараження новим варіантом COVID-19 характеризується тим, що при ньому не пропадають нюх і смак, але є підвищення температури та втомлюваність. Це може пояснюватися і тим фактом, що більшість хворих — люди не з групи ризику, які здебільшого легко переносять коронавірус. Але попри це експерти з Центру контролю захворювань США підкреслюють, що будь-яка людина може мати симптоми від легкої до важкої форми, які можуть з’явитися через 2−14 днів після контакту з вірусом, незалежно від штаму. Наразі дослідники з Південної Африки також вивчають, чи викликає цей штам серйозніше чи легше захворювання, в порівнянні з іншими варіантами.

На цей час точно неясно, чи є варіант, що мутував, більш стійким до щеплень, але якщо це так, то виробникам вакцин доведеться якнайшвидше створювати нові версії. Головний лікар Moderna, Пол Бертон, повідомив, що їхня компанія готова вже до початку наступного року підготувати новий бустер – один укол, який буде адаптований для боротьби з Омікроном.

Як і завжди під час пандемії, найкраще, що людина може зробити, щоб захистити себе — це вакцинуватися. Хоча можливо, що Омікрон може знизити ефективність вакцини, вона все одно залишатиметься достатньо ефективною, щоб знизити ризик шпиталізації, зараження, а також смерті внаслідок хвороби.

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Джуряк Валентина Степанівна

Корисно знати