• Українська
  • English
Підручники проти бактерій

Підручники проти бактерій

У Харкові вперше в Україні створили бактерицидний папір.

Як говорять винахідники на пресконференції, папір – це органічна речовина, яка і є живильним середовищем для розмноження мікроорганізмів. Тому ідея створення бактерицидного паперу, це ноу-хау, яке має велике майбутнє. Досліди показують, що на поверхні бактерицидного паперу бактерії не розвиваються.

Йдеться про ПАПДЕЗ — речовину, яка є складовою антибактеріального паперу. Спеціальна речовина, вироблена з кристалів полігексаметиленгуанідіну гідрохлориду, запобігає розвитку патогенної флори. Саме ця хімічна сполука була винайдена в Німеччині в 60-х роках, і є одним з компонентів для створення цього паперу.

Ця речовина, запобігає розвитку патогенної флори. Сполука відносно дешева, в порівнянні. І склад цієї хімічної

Випробування тривали кілька місяців. На обробленому спеціальним розчином папері епідеміологи висіювали патогенні культури та спостерігали, чи є розвиток бактерій. Для порівняння використовували звичайний папір.

Бактерицидний папір можна використовувати в медицині для знезараження ран і лікування, у харчовій промисловості бактерицидний папір може слугувати для збереження продуктів харчування (овочів, фруктів або масла) з метою запобігання розвитку цвілі, грибків і бактерій.

Бактерицидний папір може використовуватися для виробництва грошових банкнот. Друкування банкнот на такому папері має продовжити їхній термін існування та зменшити можливість поширення бактерій між людьми.

Харківські винахідники пішли далі та пропонують Міністерству освіти підтримати на всеукраїнському рівні ідею виготовлення підручників із бактерицидного паперу, який виробили на Зміївській паперовій фабриці. Тут переконують, що у час пандемії потрібно максимально захистити дітей і запобігти розповсюдженню хвороби.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології

та вірусології Попович Валентина Богданівна

Корисно знати