• Українська
  • English
Психологічний супровід пацієнта під час стоматологічного ортопедичного прийому
Психологічна підготовка пацієнтів до ортопедичного лікування

Психологічний супровід пацієнта під час стоматологічного ортопедичного прийому

Плануючи візит до стоматолога, більшість людей відчувають хвилювання або навіть тривогу, як пройде лікування, чи не буде боляче. І це в більшості випадків – нормально, адже ми завжди переживаємо і хвилюємося у ситуаціях, які не можемо контролювати. Але є категорія пацієнтів, які відверто бояться, що на стоматологічному прийомі трапиться щось жахливе. Причинами такої дентофобії можуть бути дитячі психотравми: усі знають, що 20-30 років тому знеболення і седація у стоматології не були настільки досконалими, як сьогодні. Або ж це був неприємний досвід неякісного лікування у дорослому віці: помилки або ускладнення, провал адаптації до протезування.

Крім того буремні події останніх років: пандемія, війна, економічна криза значно виснажили психологічну стійкість пацієнтів, тож найменший тригер може спричинити конфліктну ситуацію, зменшити відкритість пацієнта до співпраці із лікарем, або навіть спричинити невідкладний стан у стоматологічному кріслі (гіпертонічний криз, непритомність, істерику) тощо.

Відвертий страх перед болем, стоматологічними інструментами та маніпуляціями непросто подолати самотужки. Часто пацієнти обирають хибний шлях: уникають профілактичних оглядів, терапевтичного стоматологічного лікування і врешті-решт втрачають час для адекватного лікування та власне зуби, і таким чином потрапляють в крісло до стоматолога-ортопеда. Поведінка лікаря щодо таких пацієнтів має бути максимально тактовною, індивідуально налаштованою, і однозначно план лікування повинен включати психологічну підготовку до протезування.

«Ідеальний пацієнт»

Зі студентської лави майбутні стоматологи вчаться на мовчазних фантомах, намагаючись відшліфувати свої навички та сформувати компетенції. Або ж проходять симуляційні сценарії з так званим «стандартизованим стоматологічним пацієнтом», який апріорі вмотивований на запропоноване лікування, не має сумнівів у кваліфікації лікаря, готовий виконувати усі рекомендації, може коротко і чітко описати свої скарги, і при цьому мало поінформований в медичних термінах, захворюваннях і їх лікуванні. Відтак молодий лікар підсвідомо чекає таких «ідеальних пацієнтів» у своїй практиці. На жаль, реальний відсоток таких пацієнтів мізерний, тож дуже швидко лікар-стоматолог повинен опанувати базові психологічні навички роботи та спілкування з різними пацієнтами. Адже прогалина у взаєморозумінні може створити серйозні труднощі в лікуванні.

Реальний пацієнт

Усі люди сьогодні чудово обізнані про прогрес стоматології: нові малоінвазивні методики, неймовірну естетику, безболісне лікування. Знеболення здійснюється за допомогою багатьох ефективних методів: місцевої анестезії, седації, загального наркозу чи заспокійливих ліків. Немає причин для страху!

Однак, лікарю стоматологу важливо зрозуміти, що взаємодія із пацієнтом у більшості випадків відбувається на негативному емоційному фоні, зумовленому захворюванням (біль, необхідність вживати знеболювальне, естетичні вади, заплановані чи незаплановані економічні витрати). Пацієнти з аномаліями та деформаціями зубо-щелепової системи, адентією можуть відчувати себе невпевнено, соромляться розмовляти і посміхатися, адже бояться глузувань. І до стоматологічної клініки теж не спішать, бо бояться почути критику чи дорікання щодо стану зубів. Що вже й казати про пацієнтів із стресом на роботі, різноманітними проблемами у житті, про осіб, які знаходяться у кризовій ситуації, число яких з кожним днем війни невпинно зростає, про осіб із соматичними та психічними захворюваннями.

Тому лікарю-стоматологу слід приділяти багато уваги знайомству і спілкуванню, щоб з’ясувати всі особистісні характеристики пацієнта (темперамент, характер, інтелект, тип психологічно-мотиваційної поведінки тощо) для ефективного налагодження психологічного контакту з ним. Чи значить це, що стоматологу потрібно бути психологом? Однозначно! Психологія відносин – це потужний інструмент для ефективного надання допомоги своїм пацієнтам, і при цьому збереження власного психологічного здоров’я та профілактики професійного «вигорання».

Пацієнт – наш особливий гість

Уміння стоматолога правильно обрати стиль взаємовідносин – безцінне. Відносини мають базуватися на довірі, добрій волі, розкутості, відвертості, відсутності страху, при наявності доброзичливого взаєморозуміння усіх учасників.

  • Традиційно у медицині та стоматології відносини між лікарем і пацієнтом будувалися за «авторитарним» сценарієм. Проте сьогодні, при доступності до медичної інформації, цей стиль не працює. Пацієнти шукають взаємодії, коли вони є активними учасниками діагностично-лікувального процесу, коли з ними обмінюються інформацією і враховують їхню думку. Хоч «пацієнт орієнтований підхід» і завдає стоматологам часом прикрощів, коли пацієнти вважають, що знають краще, як їх лікувати, однак все ж вартує зосередитися на основній перевазі цього стилю – якості взаємодії. І відплата за старання лікаря буде вагомою – це легкий збір анамнезу (відкритість пацієнта щодо його захворювань), довіра щодо спільно складеного і погодженого плану лікування, відповідність очікувань пацієнта і реально досягнутого результату, відтак задоволеність і лікувальним процесом, і своїм лікарем-стоматологом.

Типи пацієнтів

Класифікацій щодо типів характеру, темпераменту людей є у психології чимало. Однак клініцистам без професійної психологічної освіти вартує вивчити основні типи людського ставлення до хвороби. Виділяють серед пацієнтів екстерналів та інтерналів.

Пацієнти-екстернали – відкриті, комунікабельні, у них є широке коло друзів, знайомств, однак вони характеризуються високою збудливістю та імпульсивністю поведінки. У своїх недугах і хворобах вони звинувачують зовнішні обставини, долю, випадок. Вони можуть проявляти агресію і гнів як до лікаря, так і до інших пацієнтів. Основна тактика, яку варто застосовувати лікарю – це встановити емоційний контакт з такими пацієнтами, а лише потім переходити до інформаційного аспекту бесіди і до самого лікування.

Пацієнти-інтернали зосереджені на своєму внутрішньому світі, переживаннях. Такі пацієнти можуть бути замкнені в собі, некомунікабельні, важко адаптуються до перемін зовнішнього оточення (тобто до нових протезів, наприклад, вони будуть звикати довго і тяжко, з багатьма візитами для корекцій), схильні до самоаналізу. У спілкуванні в них переважає недовірливо-скептичний тип. Провину за втрачене здоров’я вони покладають лише на себе. Такі пацієнти надзвичайно відповідальні, виконавчі, однак вимогливі як до себе, так і до лікаря. У роботі з ними необхідно усі питання обговорювати максимально детально, інакше в пацієнта може виникнути почуття тривоги і недовіри до лікаря. З ними не можна економити на часі, проводячи консультацію, тому що темп мислення інтерналів буває сповільненим. Тож лікарю вартує бути терплячим і врівноваженим. Контакт з такими пацієнтами слід починати з нейтрального, інформаційного контакту, а вже потім формувати позитивне емоційне ставлення до лікаря.

Також важливим для лікаря-стоматолога є знання клінічної класифікації поширених «важких» типів пацієнтів, яких хотілося б уникати на прийомі. Але, ясна річ, це неможливо.

  • Тривожний пацієнт: поведінка відзначається підвищеною тривогою, яка нічим не обґрунтована. Вони невпевнені в собі, при проведенні діагностичних та лікувальних процедур можуть втрачати свідомість, у них виникають різні вегето-судинні реакції. Такі пацієнти вірять найбільш песимістичними прогнозам, детально читають усю доступну медичну літературу в Інтернеті, шукаючи інформацію про можливі ускладнення і негативні прогнози. Вони себе «з’їдають» зсередини своїми побоюваннями і тривогами, навіть якщо здорові. Якщо лікування не працює, вартує звернутися до медичного психолога, який допоможе їм зняти емоційне напруження та тривогу, що сприятиме ефективному подальшому процесу лікування.
  • Недовірливий пацієнт: поведінка відрізняється підвищеною недовірою до діяльності лікаря та його особистості. Такі пацієнти до процесу лікування ставляться з обережністю, часто скептично. Перш ніж погодитися з лікарем, сто раз обдумають, пошукають інформацію самі, проконсультуються в інших спеціалістів, а потім почнуть виконувати його рекомендації. Лікарю необхідно вчасно перебороти бар’єр недовіри і відчуженості пацієнта.
  • Демонстративний пацієнт намагається, щоб на нього звернули увагу лікар, медичний персонал, інші пацієнти. Постійно має потребу у визнанні того, що він дійсно хворий, що він відчуває нестерпні муки. Він показує лікарю, що потребує особливої уваги до себе, перебільшує описи своїх скарг. Під час роботи з таким пацієнтом лікар повинен дати йому відчути, що він справді важливий.
  • Депресивний пацієнт: пригнічений, ізольований від оточуючих, відмовляється від розмови з медичним персоналом, погано розкриває свій внутрішній світ. Він настроєний вкрай песимістично, тому що не вірить в успіх лікування і видужання. Однозначно потребує професійного психологічного супроводу перед початком стоматологічного лікування.
  • Невротичний пацієнт: надмірно уважний до свого здоров’я, цікавиться результатами всіх додаткових досліджень, необґрунтовано припускає наявність в себе найрізноманітніших захворювань, читає спеціальну літературу. При спілкуванні з таким пацієнтом головне – дотримуватися дистанції, методом переконання пояснювати важливість та ефективність лікування, призначеного лікарем.

Усі ці типи пацієнтів одужують, реабілітуються повільно і з великими труднощами, не дивлячись на всі зусилля медиків. У них є переконання в непрофесіоналізмі лікарів. Через це «єднання з хворобою» повноцінна стоматологічна допомога таким пацієнтам не може бути надана. Тож, запорукою успішного лікування та протезування таких пацієнтів є ефективний психологічний супровід.

Деякі потужні стоматологічні клініки вже мають у своєму штаті психолога. Він допоможе визначити готовність пацієнта до початку лікування, проведе моральну підготовку пацієнта та його підтримку на всіх етапах лікування і реабілітації, що значно зменшує емоційну напругу, підвищує його мотивацію та остаточну задоволеність результатом. Найбільше це, мабуть, важливо для пацієнтів із тотальною реабілітацією щелепно-лицевої ділянки.

Отже, якісна допомога пацієнту неможлива без урахування його психологічного стану і знання медичної психології. Визначальну роль у процесі взаємодії лікаря-стоматолога і пацієнта відіграють сприйняття і розуміння учасників комунікації один одного.

 

 

Матеріал підготували завідувач кафедри ортопедичної стоматології, д.мед.н., професор Бєліков О.Б.,

доцент закладу вищої освіти кафедри ортопедичної стоматології, к.мед.н., доцент Рощук О.І.

Корисно знати