• Українська
  • English
Селфхарм – що це

Селфхарм – що це

                  Люди, які свідомо завдають собі шкоди самоушкоджуючи своє тіло інакше називають  – селфхармом.

Дане явище в останній час стало поширюватися серед різних верств населення. А причиною тому є стрес, з яким людина не може справитися самотужки. Ситуації, що викликають стрес – не завжди однакові і, головне, всі по-різному сприймають стрес. Одні як катастрофу всього свого життя, інші, як проблему з якою можна справитися з докладанням великих зусиль на які не вистачає психологічних сил. Іншими словами – всі люди різні за темпераментом, характером, тому і підходи до розв’язання непосильних проблем є різними. Надважливе значення в даній ситуації має значення оточення людини, яка потрапила чи знаходиться у стресовій ситуації. Впоратися з проблемою допомагають друзі, члени родини, бажано до яких є довіра. Тому  поговоривши з ними людина відчуває полегшення, а хтось не бачить розв’язання проблеми і відчуває ці труднощі як непосильні, тому і застосовує селфхарм як єдиний спосіб знизити градус емоційного болю. Боротьба зі стресом – важливий компонент профілактики самоушкоджень.

            Нажаль на  сьогодні в нашому житті мало спокою, радощів, які у великої кількості людей пов’язані з війною та її наслідками, а це – загибель рідних військових і цивільних, втрата житла через бомбардування, переселення в інші регіони держави чи за кордон, що потребує часу для адаптації в нових незвичних реаліях. На перший погляд здається, що люди, які перебувають у безпеці повинні бути спокійними, однак на справді – все далеко не так. Там в окупації, на лінії фронту залишилися рідні, друзі, кохані за яких постійно думають і переживають. Зовнішній спокій не в силі погасити внутрішні переживання, які у деяких людей з часом  наростають і стають нестерпними. У такому випадку використання свого тіла як способу висловлення думки і почуття і є селфхармом.

Самоушкодження розглядається фахівцями  як поведінка при якій той, хто завдає собі шкоди, таким чином шукає спосіб впоратися з тривожними думками та  почуттями. Однак самоушкодження, яке зазвичай починається як спосіб послабити зростальний тиск від важких думок не може дати зцілення від емоційного болю, а дає тільки тимчасове полегшення, оскільки не вирішує основної причини, яка призвела до відчуття людиною душевного неспокою. Отже, залишаючи проблему яка її викликала, не вирішеною з почуттям провини і сорому.  Тобто душевний біль залишається невгамованим тому і цикл може повторюватися.

Таким чином, не зважаючи на те, що селфхарм не суїцидальне явище, все одно воно потребує серйозного ставлення до даної проблеми, оскільки будь-яке самопошкодження несе в собі ризик самогубства через необережність.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

та лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати