• Українська
  • English
Відпуск антибіотиків за е-рецептом – протидія самолікуванню та профілактика розвитку антибіотикорезистентності

Відпуск антибіотиків за е-рецептом – протидія самолікуванню та профілактика розвитку антибіотикорезистентності

Щороку в осінньо-зимовий період реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом, а одночасно з цим загострюється проблема необґрунтованого, безконтрольного самолікування антибактеріальними засобами.

За даними ВООЗ, проблема стійкості до антибактеріальних препаратів являє собою глобальну загрозу для здоров’я і розвитку населення. Неправильне та надмірне застосування антибіотиків призводить до більш тривалого перебігу інфекційних захворювань, подовження терміну госпіталізації та, як наслідок, веде до значних економічних витрат.

За даними МОЗ України, кожен другий пацієнт, який приймає антибіотик самостійно, насправді не потребує такої терапії, а кожен третій вважає, що дані препарати ефективні в боротьбі з вірусними захворюваннями. Безконтрольне і невиправдане використання антибіотиків є наслідком самолікування, відсутності санкцій за продаж рецептурних лікарських засобів без призначення лікаря, ігнорування правил антибіотикотерапії, низьку поінформованість населення про небезпеку антибіотикорезистентності.

Водночас не завжди провадження фармацевтичної опіки в аптечному закладі дає позитивні результати. Хоча завданням фармацевта при відпуску антибіотиків є пояснення, в першу чергу, як потрібно приймати антибіотик, до чи після іди, чим його запивати, який період часу повинен бути між прийняттям антибіотика. Обов’язково потрібно повідомити пацієнта про можливість виникнення дисбактеріозу, застосування пробіотиків з метою мінімізації руйнування мікрофлора кишківника тощо.

Саме тому, важливим етапом у розв’язанні проблеми неконтрольованого вживання ЛЗ, в тому числі антибактеріальних засобів, стало впровадження e-рецепта. Відповідно до Наказу МОЗ України від 21.07.2022 р. № 1284, здійснюється впровадження електронних рецептів на рецептурні ЛЗ, що належать до антибактеріальних препаратів для системного застосування, згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України. Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження e-рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів та зменшити ризики неефективної антибіотикотерапії.

Що потрібно памятати?

  • Електронний рецепт виписується на одне найменування антибактеріального лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою такого.
  • Строк дії електронного рецепта становить 30 календарних днів з дати його виписування.
  • При цьому відпуск за паперовим рецептом також дозволений.
  • У разі виписування е-рецепта на антибактеріальний ЛЗ пацієнту надається інформаційна довідка в паперовій формі, що сформована в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Вона засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря, який виписав електронний рецепт.
  • Під час відпуску на інформаційній довідці ставиться штамп «Відпущено», а також робиться відповідний запис в Реєстрі медичних записів.
  • Інформаційну довідку зі штампом «Відпущено» слід повернути пацієнту.
  • Повторний відпуск лікарського засобу на підставі такого е-рецепта та/або інформаційної довідки заборонено.
  • Водночас у разі відпуску меншої, ніж зазначено в електронному рецепті та інформаційній довідці, кількості антибактеріального ЛЗ, на цій довідці ставиться штамп «Відпущено» із зазначенням кількості відпущеного ЛЗ, а також робиться відповідний запис про кількість відпущеного препарату в Реєстрі медичних записів у разі наявності технічної можливості реєстрації відпуску в ЕСОЗ.
  • На підставі такого електронного рецепта та/або інформаційної довідки антибактеріальні ЛЗ відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Оскільки проблема антибіотикорезистентності стала глобальним викликом сьогодення, головною причиною якої є нераціональне застосування антибактеріальної терапії та селекція хімієрезистентних штамів збудників захворювань, запровадження контрольованого відпуску антибіотиків є важливим інструментом протидії самолікуванню та профілактикою розвитку резистентності.

 

Інформацію підготували:

Професор  Ігор ЗАМОРСЬКИЙ

Доцент        Віра ДРАЧУК

Корисно знати