• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією 2022 року –  Вимірюй кров’яний тиск ретельно, контролюй його, живи довше!

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією 2022 року –  Вимірюй кров’яний тиск ретельно, контролюй його, живи довше!

World Hypertension Day 2022 –

Measure Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer!

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією відзначається щороку 17 травня з метою підвищення обізнаності та сприяння профілактиці, виявленню та контролю підвищеного артеріального тиску. Високий артеріальний тиск є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Перший День боротьби з артеріальною гіпертензією проведений Всесвітньою Лігою Гіпертонії (World Hypertension League) 14 травня 2005 року (друга субота травня). З 2006 року День відзначається щороку 17 травня.

Артеріальна гіпертензія (АГ) є патологічним станом організму, що проявляється стійким підвищенням артеріального тиску. Постійне підвищення тиску може призвести до гіпертонічної хвороби.

За даними Всесвітньої Ліги Гіпертонії понад один мільярд людей в усьому світі живуть з підвищеним артеріальним тиском, який є основною причиною серцево-судинних захворювань і передчасної смерті в усьому світі. Тягар артеріальної гіпертензії відчувається непропорційно в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, де виявлено дві третини випадків, в основному через збільшення факторів ризику в цих групах населення за останні десятиліття. Більше того, близько половини людей, які живуть з гіпертонією, не знають про свій стан, що наражає їх на ризик медичних ускладнень, яких можна уникнути.

   Неконтрольована артеріальна гіпертензія вважається одним із найбільш вагомих чинників зменшення тривалості життя населення, тому ця проблема вимагає системного ставлення до неї і розв’язання на загальнодержавному рівні.

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України розпочала програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» та напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за електронним рецептом.

Щоб досягти глобальної цілі щодо зниження поширеності гіпертонії на 25% до 2025 року, ВООЗ і Центри з контролю та профілактики захворювань США у 2016 році запустили Глобальну ініціативу з п’ятьма технічними пакетами – HEARTS (керування серцево-судинними захворюваннями), MPOWER (контроль над тютюном), Active (збільшення фізичної активності), SHAKE (зменшення споживання солі) і REPLACE (виключення транс-жирів). Технічний пакет HEARTS дає рекомендації щодо організації ефективнішого виявлення та лікування людей з артеріальною гіпертензією на рівні первинної медичної допомоги.

Збільшення усвідомленості загрози підвищеного артеріального тиску має сприяти двом важливим компонентам:

  • проведенню широкомасштабних програм скринінгу в громадах з метою раннього виявлення гіпертонічної хвороби у тих, хто знаходиться в групі ризику;
  • рутинному вимірюванню АТ медичними працівниками під час усіх клінічних зустрічей.

Дослідження способу життя, самооцінки здоров’я та досвіду звернень до медичних закладів економічно активного населення Чернівецької області у 2017-2018 р. показало, що 45% респондентів, які знали свій АТ були у лікаря упродовж року, а серед тих, хто не знав – 31%.

Всього 65% опитаних могли назвати цифри свого артеріального тиску. Відзначено, що жінки виявилися більш поінформованими щодо показників власного здоров’я, ніж чоловіки (76% проти 55%).

Вища обізнаність щодо показника артеріального тиску серед працюючих була обумовлена простотою та доступністю даного вимірювання, зокрема у робочих колективах. Дана обставина засвідчила, що атмосфера колективу, може бути сприятливою для збереження здоров’я, що потрібно розвивати та підтримувати. Пацієнти, активні щодо збереження власного здоров’я, особливо за умови лідерства, можуть позитивно впливати на весь колектив, у якому працюють.

Всесвітній день боротьби з гіпертонією покликаний мобілізувати зусилля сім’ї, колективу, громади, держави, медичної спільноти та науковців, кожного із нас щодо ретельного контролю за артеріальним тиском, запобігати серцево-судинним захворюванням та їх фатальних ускладнень.

Підготувала: асистент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я, доктор філософії Любов Власик

 

 

 

 

Корисно знати