• Українська
  • English
Як повернутись у робочий режим після тривалих свят

Як повернутись у робочий режим після тривалих свят

Новорічні свята – найдовші в році. З одного боку, ці канікули – прекрасна можливість відпочити і посидіти за столом, не затьмарюючи своє життя думками про те, що завтра вже пора на роботу.

А з іншого – тривалі святкування нерідко заважають потім швидко повернутися до роботи, не кажучи вже про можливе погіршення здоров’я. Щоб уникнути післясвяткового синдрому та із задоволенням повернутися до роботи, скористайтесь наступними порадами:

  1. Прийміть те, що вихідні закінчились.

Налаштувати себе на роботу, коли в душі все ще свято, непросто. І це абсолютно нормально. В цій ситуації ми можемо або опиратися будням і ще більше засмучуватися, що нічого не зробили, або ж чесно зізнатися собі в небажанні працювати, і почати діяти для того, щоб вийти із цього стану. Тому просто спокійно прийміть той факт, що настав час повертатися до роботи, і подумайте над тим, як максимально полегшити цей процес.

2.                 Відновіть режим.

Засинати опівночі та прокидатися опівдні на свята – звичайна практика. Однак для того, щоб якнайкраще провести перший робочий день, необхідно якнайшвидше повернутися до звичного режиму. Спробуйте лягати спати раніше, відновіть раціон та додайте фізичної активності. Здоровий сон додасть сил, а фізичні вправи забезпечать енергією, яка так необхідна для продуктивної роботи.

З післясвятковим синдромом допомагають впоратися контрастний душ, зарядка, піші прогулянки, медитація – ці практики щодня відновлюють сили та енергію.

3.                 Харчуйтеся правильно.

Рясні новорічні застілля та алкоголь завдають шкоди нашому організму та виснажують його. Тому, щоб якнайшвидше повернутися до режиму, необхідно виключити їх зі свого раціону. Наповніть холодильник корисними продуктами, а щоб уникнути переїдання, харчуйтеся невеликими порціями кожні 3-4 години. Включіть в денний раціон трав‘яні чаї, фрукти, сухофрукти, шоколад, горіхи.

4.                 Почніть з малого.

Не варто навантажувати себе в перший робочий день. Щоб перехід від свят до роботи був найбільш комфортним, не беріться виконувати всі завдання одразу. Складіть план – розпишіть всі задачі за важливістю та складністю виконання. Почніть з найлегших – це допоможе без зайвих зусиль включитися в процес та приступити до основних справ.

5.                 Зосередьтеся на тому, що вам найбільше подобається в роботі.

Знайдіть свою улюблену частину роботи та просіть керівництво давати вам більше саме таких завдань. Заняття улюбленою справою допоможе менш болісно сприйняти перехід до буденності та надихне вас на нові звершення.

6.                 Не занурюйтеся в роботу з головою.

Не варто впадати від однієї крайності в іншу. Від повного небажання працювати ви можете раптом перейти до завзятої праці ”без перерви й вихідних”. Це погана ідея, адже є дуже велика ймовірність того, що ваша енергія швидко вичерпається. Тому після того, як ви вже поступово повернулися до робочого процесу, не забувайте робити короткі перерви — працюйте зручними для вас циклами. Наприклад, кожну годину переривайтеся на 10 хвилин. Не забудьте пообідати, а в кінці робочого дня не затримуйтеся і не беріть роботу додому — перші будні вечори після свят краще проведіть так, як вам хочеться.

7.                 Кожен день – це свято.

Свята рано чи пізно закінчуються, проте це не означає, що ви маєте позбутися свого святкового настрою. Надворі досі висять новорічні та різдвяні декорації, лунає святкова музика. Тому насправді вам нічого не заважає продовжувати розважатись, просто тепер робіть це з оглядом на роботу.  

Робота – це часто стрес. Однак замість того, щоб уникати його, спробуйте просто зменшити його вплив. Відпочивати, як і працювати, потрібно в міру. Зберіть докупи якомога більше сил, та направте їх на поступове повернення до буденних завдань.

Матеріал підготувала асистент кафедри інфекційних хвороб

та епідеміології Тетяна КОЛОТИЛО.

 

 

 

 

 

 

Корисно знати