• Українська
  • English
В БДМУ обговорили актуальні питання теоретичної та практичної паразитології
В БДМУ обговорили актуальні питання теоретичної та практичної паразитології

В БДМУ обговорили актуальні питання теоретичної та практичної паразитології

Упродовж 8-9 жовтня 2020 р. на базі Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» відбулася науково-практична онлайн-конференція з міжнародною участю «Актуальні питання теоретичної та практичної паразитології у медицині та фармації».

Конференція проводилася кафедрою фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, кафедрою медичної біології та генетики і кафедрою фармації спільно з Харківською медичною академією післядипломної освіти згідно затвердженого Міністерством охорони здоров’я України та Національною академією медичних наук України додатку до «Реєстру конгресів, симпозіумів, науково-практичних конференцій і пленумів, які проводитимуться в 2020 році».

Цей науковий форум, що пройшов у дистанційній формі, зібрав фахівців різних галузей медицини, біології й фармації, наукова та педагогічна діяльність яких тим чи іншим чином пов’язана із проблемами сучасної паразитології.

На урочистому відкритті конференції, яке відбулося 8 жовтня 2020 р., з вітальним словом виступили:

проректор з науково-педагогічної роботи Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» кандидат медичних наук, доцент Геруш Ігор Васильович;

завідувач кафедри медичної біології та загальної генетики Вітебського державного медичного університету (Республіка Білорусь), доктор медичних наук, професор Бекиш Владислав Янович;

завідувач кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», доктор медичних наук, професор Захарчук Олександр Іванович;

завідувач кафедри медичної біології та генетики Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», доктор медичних наук, професор Булик Роман Євгенович;

завідувач кафедри фармації Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», кандидат фармацевтичних наук, доцент Геруш Олег Васильович.

У роботі конференції взяли участь понад 100 науковців, представників вищих медичних та фармацевтичного закладів освіти:

  • Вітебський державний медичний університет, Республіка Білорусь;
  • Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці;
  • Харківська медична академія післядипломної освіти МОЗ України;
  • Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України;
  • Запорізький державний медичний університет,
  • Чорноморський національний університет імені Петра Могили, м. Миколаїв;
  • Національний фармацевтичний університет, м. Харків;
  • Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  • Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова;
  • Івано-Франківський національний медичний університет;
  • Національна академія педагогічних наук України, м. Київ;
  • Чернівецький медичний фаховий коледж;
  • Чернівецька філія Львівського медичного фахового коледжу «Монада»;

лікувальних установ:

  • ДУ «Черні­ве­цький обласний лабораторний центр МОЗ України»;
  • КНП «Хмельницька обласна лікарня»
  • ХОР; Обласна дитяча клінічна лікарня, м. Чернівці та інші.

Конференція включала два пленарні і три секційні засідання такої тематики:

1) медичні та фармацевтичні аспекти паразитології;

2) теоретичні аспекти викладання медичної та клінічної паразитології у закладах освіти;

3) доказова медицина та нові підходи щодо лікування паразитозів людини та тварин.

Учасники конференції за результатами власних досліджень підготували статті, які будуть опубліковані у черговому номері фахового журналу «Клінічна та експериментальна патологія», а також виданий збірник матеріалів конференції, де надруковано понад 50 тез.

На конференції були представлені цікаві та змістовні доповіді з різних напрямків теоретичної та практичної паразитології, а також з методики викладання навчальних дисциплін або окремих їх розділів, де розглядаються питання, пов’язані з різними галузями паразитології.

Зокрема, в перший день роботи конференції з великою увагою та зацікавленістю її учасники заслухали доповіді досвідчених науковців та педагогів проф. О.І. Захарчука, проф. В.В. Сокольник, проф. Н.Д. Філіпець, доц. О.І. Горошко, доц. В.В. Степанчука, доц. А.С. Сидорчук, доц. Ю.В. Ломакіної, доц. М.О. Ризничук та доц. Л.М. Юр’євої; к.біол.н. О.В. Кушнірик; молодих викладачів – Я.І. Гончарук та А.Ю. Пазинюк, а також студентів – А.В. Євчука та В.І. Чокан.

На наступний день, 9 жовтня, учасники конференції, а також всі ті, хто цікавиться питаннями теоретичної та практичної паразитології, могли ознайомитися із представленими на науковому форумі стендовими доповідями. У цьому напрямку свої наукові доробки представили: проф. О.І. Захарчук, проф. Р.Є. Булик, проф. О.І. Денисенко, доц. Н.М. Паліброда, доц. М.І. Кривчанська, доц. В.В. Безрук, доц. Т.О. Безрук, доц. К.В. Власова, доц. Ю.П. Карвацька, к.мед.н. О.В. Чорний, к.мед.н. І.П. Бодня та інші науковці.

Підводячи підсумки конференції, її учасники одностайно дійшли висновку, що проведена зустріч має забезпечити підвищення професійного рівня всіх дослідників даної сфери медицини та фармації, сприятиме їх самореалізації в науковій та практичній площинах та забезпечить подальший розвиток вітчизняної теоретичної та практичної паразитології.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати