• Українська
  • English
Аутизм
Аутизм

Аутизм

Аути?зм – це розлад розвитку нервової системи, що характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної і невербальної комунікації, і повторюваною поведінкою, існують складнощі у взаємодії із зовнішнім світомм, з цього приводу виникають порушення в соціалізації.

 

Людина із аутизмом типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів виявляється їй трагедією; проте інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» – області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня. Розлади аутичного спектру сьогодні діагностують у 4 випадках на 10000 населення.

Аутизм – у більшості випадків проявляється у віці до 3 років.

Причини виникнення цього розладу досконало не вивчені. Захворювання може бути обумовлено спадковими чинниками, через гени передається схильність до аутизму, а саме існує певний збій у генах, що відповідають за синаптичні зв’язку головного мозку. Якщо в родині хтось мав такий діагноз, існує 5-10 % ризику, що новонароджена дитина також буде хвора аутизмом. Серед причин, які сприяють виникненню аутизму, фахівці називають:

Порушення харчування і обміну речовин (звідси метод корекції безглютеновою і безказеїновою дієтою);

Перенасичення організму важкими металами, нейротоксинами, сюди ж деякі фахівці відносять застосування вакцин з консервантами, які містять ртутні сполуки, а також деякі ліки, які вживаються при загрозі переривання вагітності (звідси – метод корекції детоксикація);

Інтоксикації через нейроінфекції або глистяні інвазії;

Неправильний обмін серотоніну і інших ферментів, електролітів і інші біохімічні чинники (звідси – медикаментозний метод, включаючи БАДи, амінокислоти, ферменти;

Також причиною розвитку аутизму у дитини можуть стати і зовнішні фактори, наприклад, ускладнення під час вагітності і важкі захворювання, перенесені жінкою в цей період.

Анатомічні або функціональні порушення мозкової діяльності;

Наслідок бурхливого розвитку цивілізації: темп, стреси, нервозність;

Порушення кісткового і загального моторного розвитку (звідси – корекція хребта, нейрокінезотерапія, краніосакральна терапія);

Психологічні особливості сучасних людей (інфантилізація батьків веде до так званого психогенного аутизму).

Більш схильні до такого захворювання, як аутизм, діти чоловічої статі – серед дівчаток відсоток аутистів нищий (співвідношенні 3:1).

Симптоми аутизму у немовлят:

відсутність жестикуляції або незвичайні жести

погана реакція малюка або її повна відсутність на спроби комунікації з ними оточуючих

запізніле гуління

Симптоми аутизму у 2-3 річному віці:

у малюка дуже убогий словниковий запас

дитина дуже мало говорить

у своїй промові дитина використовує мало приголосних звуків

малюкові важко грати в ігри на розвиток фантазії

дитина ніби живе у своєму особливому світі

Зазвичай аутизм, ознаки якого з’явилися у дитини в перші роки життя, зберігається і в дорослому віці, проте симптоматика може бути дещо пом’якшеною, якщо протягом життя проводилося лікування захворювання. Дитячий аутизм, ознаки якого можуть зовсім не виявлятися у перші роки життя, може дати про себе знати в шкільному віці.

Для того, щоб діагностувати аутизм, зазвичай недостатньо лише одного з можливих симптомів, тому для точного виявлення захворювання використовується певна сукупність ознак.

Сукупність ознаки проявляються наступним чином:

Порушення взаємного спілкування між дитиною і оточуючими його людьми.

Недолік соціальної взаємодії, який відчувається дитиною.

Діти-аутисти відрізняються стереотиповістью поведінки і мають дуже обмежені інтереси. Вони зазвичай замкнуті і відсторонені від навколишнього світу, а також воліють приховувати свої емоції. Вони інтроверти. Їм незрозумілі почуття інших людей, та особливості взаємин між ними. Деякі діти, які мають даний діагноз, незважаючи на відсутність соціальної комунікації з однолітками, мають високий рівень інтелекту і феноменальну пам’ять, інші виявляються взагалі не здатними до будь-якого навчання, а деякі ж, навпаки, відрізняються високою кмітливістю і отримують в школі відмінні оцінки, і відсутність спілкування з однолітками їм ніяк при цьому не заважає. Саме серед аутистів найчастіше зустрічаються генії – відсоток особливо обдарованих людей серед осіб з таким діагнозом набагато вище, ніж серед звичайних людей.

Батьків, які підозрюють у своєї дитини аутизм, повинні насторожити такі ситуації:

У півроку малюк не вміє посміхатися і не використовує міміку

До 9 місяців дитина не намагається повторити за дорослими вираз їх обличчя

У рік дитина не вимовляє звуки, що нагадують слова

До півтора років малюк не вміє говорити жодного слова

До двох років дитина не має в своєму лексиконі фрази з двох і більше слів

В лікуванні аутизму виділяються основні напрямки:

психотерапія

лікувальна фізкультура, фізіотерапія, логопедичні заняття

медикаментозна корекція

Психотерапію використовують, щоб домогтися штучного розвитку необхідних мозкових функцій. Застосовують особливі схеми, які допомагають у стимуляції мозкової діяльності. У лікуванні бере участь психотерапевт, використовує ігрові і навчальні вправи, що сприяють організації загального позитивного фону в процесі корекції, розвитоку емоційної сфери, корекції негативізму, трансформації страхів, агресій і самоагресії.Використовують різноманітні методики: поведінкова терапія,. ігрова терапія, арттерапія, казкотерапія, пісочна терапія.

Часто дітям-аутистам в якості додаткового лікування призначаються спеціальні заняття з лікувальної фізкультури, які допомагають малюкам вчитися керувати своїм тілом і відчувати його. Основне завдання батьків на етапі лікування малюка – це надання йому емоційної підтримки і встановлення особливого контакту з ним.

Також в лікуванні аутизму мають місце спеціальні дієти і прийом деяких лікарських препаратів. Медекаментозна терапія бореться з симптомами захворювання, що не дозволяють використовувати головну схему терапії. Фахівці призначають прийом ліків, які ліквідують депресію, агресію, наявність фобій.. Ось перелік основних використовуваних препаратів:

Нейролептики: вплив цієї групи препаратів при лікуванні аутизму вивчено найбільш широко. У людей-аутистів нейролептичні засоби зменшують гіперактивність, патологічну циклічність дій, схильність до самоізоляції і агресію. Новітні препарати, – атипові нейролептики – в тому числі рисперидон, оланзапін, арипіпразол і кветиапин замінили винайдені раніше традиційні нейролептики і схвалені Управлінням з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів США як засобу для лікування дратівливості, агресії і самотравмуючих форм поведінки у дітей та підлітків, хворих на аутизм.

Антидепресанти: селективний інгібітор зворотного захоплення серотоніну (СИОЗС) – це клас антидепресантів, який призначений для лікування депресивного стану, обсесивно-компульсивного розлади та тривожності у людей, хворих на аутизм. Такі препарати знижують патологічну циклічність дій, депресію, дратівливість, спалахи гніву і агресію. До препаратів цього класу відносять флуоксетин , флувоксамін , сертралін та інші.

Аналептичні засоби: використовуються для лікування синдрому гіперактивності з дефіцитом уваги у аутистів. Вони збільшують здатність людини до концентрації уваги і знижують гіперактивність та імпульсивність. До таких препаратів відносять метилфенідат, дексметілфенідат, атомоксетин і гуанфацин.

Заняття з фізіотерапевтами і логопедами в більшості випадків також допомагають поліпшити стан дитини, а робота з психологами коректує поведінку дитини-аутиста, і в більшості випадків діти з таким діагнозом набувають відсутні у них навички, і стають більш підготовленими до життя в соціумі.

Аутистів ефективно лікують за допомогою спілкування з дельфінами та кіньми. Вчені встановили, що маленьким пацієнтам легше знайти спільну мову з твариною, ніж з людиною. В процесі спілкування, дитина емоційно розвантажується і фізично розслабляється, що дає позитивний ефект від лікування.

Вид лікування залежить від проблем конкретного пацієнта. Часто найбільш ефективною є терапія, в якій використовується поєднання методів лікування, складання для конкретного пацієнта індивідуальної програми лікування.

Цікаві факти про аутизм

ВООЗ стверджує, що в Китаї можна налічити неменше 1100000 випадків аутизму, в СполученомуКоролівстві– 650000, на Філіппінах – 500 000, а в Таїланді – не менше 180 000.

Рівень поширення аутизму у всьому світі зростає на 14 кожного року. У Китаї темпи зростання кількості випадків аутизму трохи вищі – близько 20 рік.

Якщо одному з одн яйцевих близнюків поставлений діагноз аутизм, в 90 випадках із 100, у другого близнюка в майбутньому ця хвороба теж розвинеться.

Мутації хромосоми 16 зв’язуються з розвитком аутизму. Проблема виникає в тій частині ланцюжка ДНК, яка містить “гени Морфея”, які дуже швидко мінялися в історії людської еволюції. Іншими словами, те, що завжди допомагало розвитку людського розуму, внесло свій внесок у розвиток аутизму.

Аутизм у дітей зустрічається частіше, ніж ракові захворювання, діабет і СНІД разом узяті.

Дослідники виявили, що відділ мозку, що називається мигдалиною мозочка, був на 13% більшийу дітей з аутизмом, в порівнянні з іншими дітьми.

В усьому світі приблизно 67 мільйонів чоловік страждають від аутизму.

Багато учених вважають, що аутизм – це поєднання генетичної схильності до хвороби, яка запускається деякими видами екологічного, соціального і токсичного впливу.

Діти, народжені більше, ніж на три місяці раніше терміну, мають удвічі більший ризик захворюванняаутизмом.

Ще в ранньому дитинстві діти починають виявляти три відмітні ознаки аутизму: проблеми із спілкуванням, порушена соціальна взаємодія і поведінка з повторенням одноманітних дій.

Багато дітей, що страждають на аутизм, мають понижену чутливість до болю, але можуть загострено реагувати на звук, дотик або інші види сенсорної стимуляції – які призводять до небажання таких дітей бути обійманими.

На думку дослідників, аутизмом страждали такі відомі люди: Вольфганг Амадей Моцарт, Білл Гейтс, Марія Кюрі, Джейн Остін, Емілі Елізабет Дікінсон, Томас Джефферсон, Альберт Ейнштейн.

Дівчатка з симптомами аутизму можуть страждати від синдрому Ретта. Синдром в основному вражає представниць жіночої статі, оскільки чоловічі зародки, зі схильністю до цієї хвороби рідко розвиваються до народження. Розвиток дівчаток триваєзазвичай до 6-18 місяців, і після цього починає втрачатися моторний та мовний розвиток.

Вчені припустили, що люди з аутизмом, швидше за все, мають порушений рівень серотоніна або інших нейротрансмітерів в мозку, що може стати результатом припинення нормального розвитку мозку в ранній стадії внутріутробного розвитку.

Дослідники припустили, що у дітей, народжених від батьків у віці, підвищується ризик розвитку аутизму. Діти, що народилися від батьків сорокарічного віку і старше , схильні до захворювань, пов’язаних з аутизмом в шість разів частіше, ніж ті, хто народився від батьків до тридцяти років.

Дослідники рекомендують пройти тест на аутизм, якщо дитина не “гулить і не лепоче” у віці до 12 місяців, не говорить ні єдиного слова до 16 місяців, не складає двох слів у фразу до 24 місяців і втрачає раніше набуті мовні і соціальні навички у будь-якому віці.

У сім’ях з дітьми, що страждають аутизмом, фіксується традиційно високе число розлучень. Дослідники пропонують пом’якшити проблему, гарантуючи отримання дитиною відповідного медичного обслуговування і складаючи систему підтримки сімей, що виховують дітей з аутизмом.

Жінки, що страждають аутоіммунними захворюваннями, такими як діабет 1-го типу, ревматоїдний артрит і глютенова хвороба, мають в три рази більш високий ризик народження дитини, схильної до аутизму.

Собаки покращують якість життя дітей з синдромами аутизму, їх безпеку і незалежність. Присутність тренованого собаки пом’якшує агресивну поведінку, заспокоює дитину і служить ланкою, що з’єднує її з іншими дітьми.

Матеріал підготувала: Світлана Савка, асситент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім.С.М. Савенка

Корисно знати