• Українська
  • English
Період епідемії респіраторних інфекцій наближається: чим можна допомогти?
Період епідемії респіраторних інфекцій наближається: чим можна допомогти?

Період епідемії респіраторних інфекцій наближається: чим можна допомогти?

Наступила осінь, а з нею і період підвищеної захворюваності дітей на респіраторні інфекції.

 

Одним із найважчих варіантів ГРВІ у дитячому віці є респіраторно-синцитіальна інфекція (РС-інфекція), що вражає маленьких дітей – як правило на першому році життя.

Це вірусне захворювання, що викликається вірусом із складною назвою «респіраторно-синцитіальний», який у немовлячому віці уражає найдрібніші бронхи – бронхіоли.

РС-вірусу належить провідна роль у розвитку інфекції нижніх дихальних шляхів у дітей молодшого віку. Він уражає до 65% дітей першого року життя, а до дворічного віку всі діти переносять РС-інфекцію. Доведено, що РС-інфекція, і в першу чергу бронхіоліти РС-вірусної природи, – найчастіша причина госпіталізації дітей першого року життя.

Щороку в Чернівецькій області на РС-інфекцію хворіє від 8 до 11 тисяч осіб. У дітей від народження до року смертельні наслідки від РСВІ реєструються навіть частіше, ніж від грипу траплялися вони і у нашій області.

Ознаки захворювання

Захворювання починається непомітно із незначної закладеності носа, покашлювання, інколи навіть на тлі нормальної температури тіла. Прогресуюча задишка, надсадний кашель, відмова від їжі, хрипи та блідо-синюшний колір шкіри – ознаки, коли слід бити на сполох та негайно звертатися за медичною допомогою.

Лікування РС-інфекції тривале та кропітке, нерідко потребує госпіталізації у відділення інтенсивної терапії та реанімації. Основними принципами лікування даної інфекції є підтримувальна терапія – подача кисню (за потреби), введення рідини (через рот чи довенно), забезпечення вигодовування малюка та санація дихальних шляхів.

Найбільшу групу ризику стосовно інфікування РС-інфекцією становлять недоношені немовлята віком до шести місяців за рахунок незрілості дихальної системи у даних малюків.

Для запобігання РС-інфекції у недоношених дітей в Україні започатковано наразі, проведення профілактики захворювання, шляхом використання вакцини до початку епідемії РС-інфекції у немовлят. Вакцинація захистить малюка від даного вірусу, або у випадку виникнення захворювання сприятиме більш легшому його протіканню та попередить розвиток можливих ускладнень.

Всесвітня конференція “Поширеність РС-інфекції серед немовлят та перспективи її профілактики”

На початку вересня 2016 року в Іспанії відбулась Всесвітня конференція присвячена питанням поширеності РС-інфекції серед немовлят та перспективам її профілактики. Представники кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету на чолі з професором, доктором медичних наук Оленою Колосковою взяли участь у даній конференції та долучилась до ініціативи міжнародної спільноти з метою активної профілактики РС-інфекції у немовлят які народились недоношеними, шляхом вакцинації.

Таким чином, батьки малюків, які народились недоношеними, отримали реальний шанс попередити респіраторно-синцитіальнуої інфекцію та ризики пов’язані з нею шляхом вакцинації своїх дітей. З питань безкоштовної профілактики дітей з групи ризику рекомендуємо звертатись на кафедру педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету, яка розташована на базі Обласної дитячої клінічної лікарні (вул. Руська 207 А).

Вакцинація – захистить Вашу дитину від небезпечного захворювання та розвитку можливих тяжких ускладнень.

Матеріал підготували: професор, Олена Колоскова, завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Уляна Марусик, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати