• Українська
  • English
Цитрусові: користь та шкода
Цитрусові: користь та шкода

Цитрусові: користь та шкода

ФАХІВЦІ БДМУ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Усі цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – дуже корисні для організму. Вони багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни групи В, вітаміни А, Р. Крім того є джерелом фітонцидів, що сприяють виведенню токсинів та шлаків з організму. Вважається, що користь апельсинів у природних антибіотичних властивостях. Окрім цього, помаранчі здатні зміцнити імунну систему, нормалізувати обмінні процеси, усунути закрепи тощо.

Єдиним недоліком є те, що вони можуть спричиняти алергію. Тож алергікам варто споживати ці плоди маленькими порціями, стежити за своїм станом, щоб апельсини були на користь, а не на шкоду. Однак ці фрукти протипоказані тим, хто має схильність до розладів у роботі травного тракту або ж гастрит із підвищеною кислотністю.

Лимон

Батьківщиною лимона є Індія та Китай.

У плодах цього вічнозеленого дерева є пектин, ефірні олії, біофлавоноїди. Лимони стимулюють вироблення ензимів і травних соків у слизовій шлунка, що сприяє поліпшенню засвоєння організмом заліза і кальцію. Також, не зважаючи на те, що лимон досить кислий фрукт, він здатний знижувати кислотність шлункового соку. Значний вміст вітаміну С чудово зміцнює імунну систему нашого організму. Лимон виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. Тому лікарі рекомендують вживати його після тривалого лікування анибіотиками – адже цитруси ефективно очищують та відновлють печінку.

Лимонний сік і шкірка є чудовими антисептиками. Крім того, даний фрукт знижує рівень холестерину, підвищує апетит і може використовуватися в якості дезинфікуючого засобу при полосканні порожнини рота і горла. Вітамін Р, що входить до складу лимонів, зміцнює кровоносні судини і підвищує тиск. Плоди лимонного дерева чудово попереджають простудні захворювання, ангіну, грип, фарингіт.

Лимон: шкода і протипоказання

Однак, не дивлячись на те, що лимон багатий різними корисними властивостями, вживаючи його в їжу, людина повинна знати міру. Основна шкода лимона у алергічних реакціях, що з’являються через надмірне вживання цього фрукта. Не варто вживати людям зі слабкою емаллю, оскільки лимонний сік здатний остаточно її зруйнувати. Також вживання в їжу лимона протипоказано при ангінах, оскільки він подразнює слизову, може спричинити опік. Категорично не рекомендується вживати цей цитрус людям, що страждають виразковою хворобою, гастритом, панкреатитом.

Апельсини

За своїм складом ці цитруси займають далеко не останнє місце – це виключно корисні фрукти. Велика кількість вітаміну С робить їх вживання актуальним у період епідемій застудних захворювань. В апельсинах містяться необхідні для нормальної життєдіяльності людини вітаміни Р, А, В. Завдяки кислоті у даному фрукті немає шкідливих нітратів і нітриту. Ще однією, дуже важливою особливістю застосування апельсинів можна вважати їх високу ефективність у виведенні з організму токсинів, шлаків. Вони чудово регулюють водно-сольовий баланс, успішно зменшують набряки різного походження.

Варто обмежити до мінімуму вживання апельсинів людям, які страждають захворюваннями шлунка, особливо при підвищеній кислотності шлункового соку.

Але, об’єктивно підходячи до питання користі та шкоди апельсинів, необхідно зазначити, що даний плід можна ефективно використовувати практично від початку і до кінця. Абсолютно все в апельсині застосовують для користі людини. Вживання цілющого апельсинового соку в кількості всього однієї склянки корисне для людей, що страждають захворюваннями легенів і печінки. Ефективно застосовувати в якості смачного лікарського засобу при анемії і захворюваннях суглобів. Апельсини, особливо червоного кольору, корисні для людей, які стежать за своєю вагою. Червоні апельсини володіють дивовижною здатністю “спалювати жири”, саме тому їх рекомендують постійно включати в свій раціон харчування людям, схильним до швидкого набору ваги і при будь-якій стадії ожиріння. Також корисні апельсини для людей, що страждають підвищеним артеріальним тиском, захворюваннями серцево-судинної системи.

Необхідно відзначити, що надмірне їх вживання негативно впливає на стан зубної емалі, тому лікарі-стоматологи наполегливо радять після вживання в їжу цитрусових ретельно промивати ротову порожнину, навіть застосовуючи спеціальні прополіскуючі настої. Варто застерегти від вживання апельсинів людей в період загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Виняткова користь цих плодів для ароматерапії, що здобула величезне поширення останнім часом. Застосування незвичайного, свіжого, тонізуючого нервову систему аромату, сприяє значному поліпшенню загального стану і настрою людини. Саме тому так зацікавилися ефірною олією апельсина провідні парфумерні компанії всього світу.

У своїй практиці апельсин використовують і косметологи, які пропонують прекрасні маски для розгладження зморшок і значного покращення кольору обличчя. Любіть апельсини, правильно застосовуйте їх у всіх сферах повсякденного життя!

Чим же так корисні мандарини для людського організму, якщо відомо, що 89,7% з усієї його м’якоті припадає на воду? Приблизно 10,3% м’якоті складається з цукрів, кислот пектинових речовин, мінеральних солей, глікозидів, ефірних олій і вітамінів. Вітаміни в плодах складають до 40 мг (із 100 гр. м’якоті), з яких 35 мг припадає на вітамін С, решта 5 мг — це вітаміни групи В, Р, К, D і провітамін А. У мандариновому соці міститься кальцій, магній і калій, сприяє поліпшенню обміну речовин і підвищує апетит.

Шкірка мандарина багата ефірними оліями (1,9-2,5%), а біла сіточка, яка відділяє шкірку від м’якоті, містить флавоноїдні глікозиди, які ефективно впливають на стінки кровоносних судин.

Мандарин в народній медицині

Корисні властивості мандаринів обумовлюють їх застосування для приготування рецептів знахарів і цілителів. У лікувальних цілях використовують шкірку, м’якоть і білу гіркувату сітку. Шкірку мандаринів можна сушити або використовувати в свіжому вигляді. Чай з шкірки апельсинів позитивно впливає на нервову систему, незамінний при захворюваннях бронхів та астмі. Настій із шкіри плодів дуже корисний для дітей при застуді, він пом’якшує кашель та виводить мокротиння з легенів. Це чудовий засіб, що покращує травлення, підвищує апетит і має загальнозміцнюючу дію на організм.

З лікувальною метою використовують спиртову настоянку з шкірки. Про користь мандаринів свідчать старовинні записи східних цілителів. Східна медицина застосовує водний настій із свіжої шкірки. Клінічні випробовування японських вчених доводять, що мандарини – незамінні для людей із захворюваннями крові та судин, покращують обмін речовин.

Якщо говорити про користь і шкоду мандаринів, то мандарин, як і інші фрукти з роду цитрусових – сильний алерген. Тому для людей, які страждають виразковою хворобою і гастритами, холециститом і колітом, а також мають захворювання нирок, не варто вживати мандарини. Вони можуть негативно впливати на слизову шлунка, спричиняти запалення нирок, виникнення алергії та діатезів у дітей.

Для косметичних препаратів використовують в основному олію, отриману з шкірки мандаринів. Вона входить до складу кремів та ефірних олій, що застосовуються при масажі.

Олія добре допомагає при розтяжках шкіри у вагітних, заспокійливо діє при лікувальному масажі. Чим корисні мандарини в ароматерапії знали ще в Давньому Єгипті. І сьогодні мандаринову олію додають у ванну для зміцнення організму і підвищення імунітету, вона робить шкіру бархатистою і ніжною. Широке застосування мандаринової олії обумовлено її багатим складом. Сюди входять цитраль, спирти, альдегіди. Своєрідним ароматом і незвичайним смаком мандарин зобов’язаний вмістом в його оліях ефіру антранілової кислоти.

Мандарини — корисні, апетитні фрукти-здоров’я, які дарують нам молодість і довголіття, насичуючи наш організм корисними речовинами і вітамінами.

Корисні властивості цитрусових

Кожний цитрус володіє власним неповторним ароматом і смаком. При достатній кількості подібних фруктів у раціоні можна не приймати полівітаміни, оскільки організм буде одержувати необхідні йому речовини у природному вигляді.

Для того, щоб можна було зорієнтуватися в розмаїтті цитрусових і вибрати найсмачніший для Вас сорт, прочитайте короткі характеристики деяких екзотичних фруктів.

Сицилійський апельсин, як зрозуміло з його назви, експортують із Сицилії. У нього яскраво-червоні плоди, незвичайний смак і сильний приємний аромат.

Лайм – родич звичайного лимона. Володіє тонким ароматом і приємним кислувато-гірким смаком. Цікаво, що лайм корисніший, ніж лимон. У ньому містяться не тільки вітаміни, але і тонізуючі речовини, які допоможуть вам впоратися з осінньою нудьгою і втомою. Вибирайте плоди з блискучою гладкою шкіркою жовтувато-зеленою або смарагдовою забарвлення. Пам’ятайте про те, що вони швидко псуються, і не робіть дуже великих запасів.

Кумкват – незвичайний мініатюрний цитрус, який не вимагає очищення перед вживанням і тому дуже популярний. Смак цього фрукта представлений цікавим поєднанням легкої терпкості, ментолового присмаку цедри і соковитості апельсинової м’якоті. Кумквати можна додавати в салати і коктейлі, використовувати для приготування вітамінних напоїв та десертів.

Помело трохи нагадує грейпфрут, але відрізняється більшими розмірами і дуже товстою шкіркою. На відміну від апельсина і лимона, цей фрукт не дуже соковитий, у нього солодка м’якоть з незвичайним черешневим присмаком. Колір м’якоті помело залежить від сорту – ви можете вибрати рожеві, червоні, жовті, помаранчеві плоди.

Якщо Ви любите мандарини, спробуйте нові різновиди цих фруктів – танжерини, клементини, вилкингіни. Кожен із сортів має неповторний смак і дуже яскравий аромат. Не бійтеся експериментувати – додавайте часточки цитрусів в салати та десерти, щоб наситити організм вітамінами і отримати задоволення від незвичайної трапези.

Бергамот і гіркий апельсин (помаранча) не використовують для приготування їжі, оскільки їх смак може здатися неприємним. Цінність цих цитрусових укладена в їх яскравому ароматі. Пийте чай з бергамотом і помаранчею, використовуйте ефірні олії для ароматерапії. Таким чином, Ви зможете позбавиться від апатії і втоми, знайти сили для нових звершень.

Любителям апельсинів буде цікаво дізнатися, що в соковитій смачній м’якоті стиглих плодів міститься дуже багато аскорбінової кислоти, вітаміни групи В, А і Р. Крім того, в апельсиновому соці виявлені розчинні солі калію, фосфору і кальцію, корисні для організму. Природні антибіотики – фітонциди – допоможуть впоратися з гострими респіраторними захворюваннями, а пектинові речовини і лимонна кислота забезпечать нормальне травлення. Лікарі рекомендують вживати свіжовичавлений сік цих плодів при високому рівні холестерину в крові, сезонному авітамінозі, дисбактеріозі кишечника. Протипоказанням до вживання апельсинів в їжу є наявність виразкової хвороби шлунка, а також алергічні реакції.

В лимонах багато солей калію, а також вітамінів – А, D, С, В. Крім того, в цих плодах міститься унікальне поєднання цитрин, що зміцнює стінки великих і дрібних кровоносних судин, відновлює еластичність тканин. Цитрин відноситься до великої групи антиоксидантів – речовин, що продовжують молодість і запобігають розвитку серцево-судинних захворювань.

Мандарини містять багато фітонцидів, тому їх рекомендується їсти під час епідемій ГРВІ та простудних захворювань. Протимікробні властивості цих цитрусових допоможуть вам позбутися грибкових інфекцій і деяких шкірних хвороб.

Грейпфрути, як і інші цитрусові, містять фітонциди і вітаміни. Крім того, саме в цих плодах виявлено найбільше тонізуючих речовин. З’їдайте по одному спілому грейпфруту на день, і дуже скоро Ви відчуєте, як відновлюються сили, зникає втома, повертаються бадьорість і гарний настрій. Особливо корисні цитрусові при щоденному розумовій праці та малорухомому способі життя.

Для того, щоб смачні соковиті плоди принесли якомога більше користі, навчіться правильно поводитися з ними. Обов’язково розгризайте і з’їдайте насіння, що знаходяться в часточках – у гіркуватих зернятках багато сполук магнію, калію і кальцію. Якщо Вам подобається аромат цитрусових, вимийте вибрані фрукти гарячою водою або ошпарьте їх окропом – ефірні масла, що містяться у верхньому шарі шкірки, будуть інтенсивно випаровуватися. По можливості, не викидайте шкірку після очищення плодів – її можна додавати в чай і трав’яні напої, використовувати для ароматерапії і дезодорування приміщень, підмішувати в коктейлі, тісто, десерти, попередньо подрібнивши. Вибираючи апельсини або лимони, а також інші цитрусові, зверніть увагу на їх вагу – вони мають важким. Легкі плоди можуть виявитися в’ялими і підсохлими всередині. І не чіпляйтеся до зовнішнього вигляду екзотичних фруктів – при тривалому транспортуванні на шкірці неминуче з’являються дрібні пошкодження, плями та потертості. “Протипоказанням” до купівлі є наявність м’яких плям, білих і “пухнастих” або коричноватих заглиблинок. Якщо Ви хочете спробувати новий сорт цитруса, придбайте один або два плоди – можливо, у Вас виникне алергія на новий фрукт, або ж просто не сподобається його смак.

Інформацію підготували: професор, завідувач кафедри Ігор Плеш, та старший лаборант Інна Ковалишин, кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти

Корисно знати