• Українська
  • English
Малярія – в чому загроза та як уберегти себе?
Малярія – в чому загроза та як уберегти себе?

Малярія – в чому загроза та як уберегти себе?

У відпустці ми розслабляємося і вважаємо, що відпочинок точно піде на користь здоров’ю.

Між тим практика доводить зворотне: безтурботних відпускників підстерігає досить багато неприємних несподіванок. Перед тим як відправиться в подорож до країн, які неблагополучні щодо особливо небезпечних інфекцій, Вам слід подумати, наскільки стан Вашого здоров’я дозволяє виїхати в ту чи іншу країну в залежності від клімату, умов харчування, особливостей культурного відпочинку, можливості проведення профілактичних щеплень, прийому лікарських препаратів для профілактики інфекційних захворювань. Для цього Вам необхідно пройти ретельний огляд і отримати висновок лікаря. З особливою увагою слід поставитися до рекомендацій лікаря хворим на хронічні захворювання, вагітним та особам з малолітніми дітьми.

Що таке малярія?

Малярія – інфекційне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом.

Які симптоми малярії?

Часто першими ознаками малярії може бути нездужання, слабкість, розбитість, головний біль, біль у м’язах, суглобах, попереку, сухість в роті. Потім періодично різко підвищується (може досягати 40-41 градусів Цельсія) та різко знижується до норми температура тіла, хворого вкриває рясним потом, з’являється нудота, блювота, пронос, кашель, можливе марення. Також розвиваються значні порушення з боку нервової, серцево-судинної та інших систем органів. При тяжкому злоякісному перебігу хвороба може закінчитися смертю.

У чому полягає профілактика малярії?

Необхідно заздалегідь провести “хіміопрофілактику” малярії, запастися репелентами і проявляти обережність.

Які препарати застосовують для профілактики малярії?

Найбільш поширеним протималярійними препаратом є делагіл (хлорохін), застосування якого треба починати за тиждень до виїзду. Дітям препарат призначають згідно з віковими дозами після консультації з лікарем.

Захист від укусів комарів повинен здійснюватись як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок, та вночі. В цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла (комбінезони, одяг з довгими рукавами, довгі брюки та ін.). Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в присмерку, для запобігання нападу комарів слід змащувати репелентами у вигляді кремів, спиртових розчинів, аерозолів, які дозволені для використання. Пам’ятайте, що використання репелентів при травмах та захворюваннях шкіри протипоказано!

Після повернення додому необхідно негайно повідомити дільничного лікаря про Ваше прибуття з тропічних країн. Застосування протималярійного препарату слід продовжувати ще протягом 4-х тижнів після виїзду з малярійної місцевості, оскільки за відсутності хіміопрофілактики в цей період існує найбільша вірогідність виникнення особливо небезпечної злоякісної форми тропічної малярії. 

Протягом 3-х років після повернення додому при будь-якому захворюванні не забувайте нагадати лікарю, який Вас лікує, про Ваше перебування в тропіках, незалежно від попередніх показників дослідження крові на малярію.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ЧИМ РЕТЕЛЬНІШЕ І ЧІТКІШЕ ВИ БУДЕТЕ ВИКОНУВАТИ ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ МАЛЯРІЇ, ТИМ МЕНША БУДЕ ВІРОГІДНІСТЬ ЗАХВОРІТИ ЦІЄЮ НЕБЕЗПЕЧНОЮ ХВОРОБОЮ!

Матеріал підготувала Баланюк Ірина, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ

Корисно знати