• Українська
  • English
Як захистити себе від неякісних ліків
Як захистити себе від неякісних ліків

Як захистити себе від неякісних ліків

За даними ВООЗ, щорічно понад 700 тисяч людей помирає від фальсифікованих та неякісних ліків. Кількість підроблених лікарських засобів в Україні складає близько третьої частини всього фармацевтичного ринку, через що українці ризикують власним життям купуючи такі препарати.

 

Перш ніж відповісти на питання: «Як захистити себе від неякісних ліків?», розберемося в основних термінах, зокрема, «якість лікарського засобу» – це сукупність властивостей, які надають лікарському препарату здатність задовольняти потреби споживачів відповідно до свого призначення і відповідають вимогам, встановленим законодавством. Основними ж критеріями якості є відповідність встановленим стандартам, ефективність і безпечність застосування та інформаційне забезпечення. Тоді як поняття «фальсифікований» або його називають «підроблений» чи «контрафактний» лікарський засіб означає препарат з неправильним маркуванням щодо його справжності та/або виробника, нанесеним навмисно та в обманних цілях, а «неякісний (субстандартний) лікарський засіб» – лікарський засіб, виготовлений легальним виробником з правильним маркуванням, який під час виробництва, транспортування, зберігання втратив відповідність вимогам.

У Законі України «Про лікарські засоби» встановлено кримінальну та адміністративну відповідальність за виготовлення та реалізацію фальсифікованих лікарських засобів. Незважаючи на це, найчастіше фальсифікують не тільки дорогі лікарські засоби (оригінальні препарати) відомих іноземних виробників, але й вдаються до «клонування» генериків (препаратів-копій) найбільш затребуваних населенням.

Основними ознаками за якими можна одразу вирізнити неякісні лікарські засоби: ціна (нижча, ніж зазвичай), зміна звичних ознак (препарат має специфічні смак, запах або колір), упаковка (зміна звичайної упаковки або різниця в упаковках одного й того ж препарату).

Отож, на що необхідно звернути увагу, купуючи ліки: перш за все кожна аптека має мати ліцензію на право роздрібної торгівлі лікарськими препаратами, інформацію про її наявність, як правило, можна знайти в куточку споживача. Слід перевірити термін придатності та умови зберігання чи були вони дотримані, оглянути упаковку, при цьому має бути якісна поліграфія, чіткі написи, маркування шрифтом Брайля. Перевіряйте дозу діючої речовини, звертайте увагу на серію, яка зазначається на вторинній упаковці та на блістері. Усі ліки повинні мати реєстраційне посвідчення, яке зазначається на упаковці та в інструкції, а також сертифікат якості на кожну серію. Особливу увагу необхідно звертати на найпопулярніші препарати, окрім дороговартісних препаратів, підробляють ліки, які характеризуються високим попитом. Найбільший ризик купити підроблені ліки в інтернеті (до 50% таких є фальсифікованими).

Серед препаратів, що найчастіше фальсифікують – гормональні препарати, спазмолітики та вітаміни, рекордсменом з імпортних препаратів за кількістю підробок є но-шпа. Найбільша кількість неякісних ліків надходить в Україну з Індії та Китаю.

Також, щоб захистити себе від неякісних ліків і купувати лише якісні препарати можна скористатися мобільним додатком «Ліки Контроль», який призначений для контролю за якістю лікарських засобів. Програма допомагає захистити споживачів ліків від підробок, ввівши номер реєстраційного посвідчення лікарського препарату, можна перевірити, чи воно дійсне, чи не заборонено цю серію ліків. За допомогою додатку можна також шукати аналоги препаратів, фільтрувати результати за країною-виробником, переглядати інструкції для медичного застосування.

В Україні виявленням в обігу фальсифікованих лікарських засобів разом із неякісними та незареєстрованими ліками займається Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, яка рекомендує громадянам купувати ліки лише в мережі аптечних закладів. У випадку, якщо споживач придбав, на його думку, ліки сумнівної якості, то він повинен звернутися зі скаргою у територіальний орган Держлікслужби щодо перевірки якості вказаного препарату або здійснення перевірки суб’єкта господарювання, у якого цей препарат був придбаний. У будь-якому разі проблема фальсифікації ліків може розв’язуватися лише на державному рівні, а споживачі обов’язково мають інформувати державні, в тому числі й правоохоронні органи, про виявлені випадки порушень стосовно препаратів.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації, доцент Олег Геруш, асистенти к.фарм.н. Аліна Паламар та Олександр Ровінський

Корисно знати