• Українська
  • English
Романтичні стосунки

Романтичні стосунки

Романтичні стосунки визначаються як взаємні, постійні та добровільні взаємодії між двома партнерами, які характеризуються специфічними виразами прихильності та близькості (Collins, et al., 2009). Це визначення відображає сучасні уявлення про романтичні стосунки. Наприклад, сімейний стан і стать партнера неоднозначні. Натомість це визначення фокусується на взаємодіях (тобто взаємних, постійних та добровільних) та виразах (тобто прихильності та близькості).

Ініціювання романтичних стосунків

Шукаючи потенційного романтичного партнера, як ми вирішуємо, хто підходить? Дослідники вважають, що дві характеристики сильно впливають на наше прийняття рішень: фізичний потяг і схожість.

Ми приймаємо початкові рішення щодо наближення до потенційного партнера, багато в чому виходячи з того, наскільки фізично привабливою ми сприймаємо цю людину. Гіпотеза відповідності говорить про те, що ми зазвичай вважаємо за краще зустрічатися з людьми, яких ми вважаємо дуже привабливими. Але ми часто поєднуємося з партнерами, які поділяють подібний рівень привабливості (Walster et al, 1966).

Ми також схильні підбирати партнерів, схожих на нас (Surra, Grey, Boettcher, Cottle, & West, 2006). Ці подібності можуть базуватися на дозвіллі та захопленнях. Наприклад, якщо нам подобається боулінг (або інша діяльність), ми, швидше за все, будемо більш сумісні з партнером, який також любить боулінг (або іншу діяльність, яка нам подобається).

Ця ідея також відповідає дійсності для більш значущих аспектів себе (тобто, як ми бачимо світ). Якщо ми вважаємо, що партнери повинні розділяти домашні обов’язки, а наш партнер відмовляється від ідеї пилотяжити, у нас є проблема. Які у нас варіанти?

Ми можемо обговорити та домовитися, хто за що відповідає (можливо, наш партнер ненавидить порохотяг, але не має проблем з чищенням ванної кімнати). Або ми можемо з’ясувати, що наш партнер традиційно розглядає гендерні ролі і не планує допомагати з домашніми справами. У цьому випадку нам може знадобитися переглянути нашу сумісність.

Деякі дослідники вважають, що ми вибираємо одного партнера над іншим на основі значною мірою випадково (Lykken & Tellegren, 1993). Інші припускають, що потяг є результатом біохімічних реакцій в організмі (Фішер, 1992). Проте інші стверджують, що вибір партнера – це спроба максимізувати репродуктивну цінність (Buss, 1994).

Відбір на основі біохімії

Незалежно від того, що говорить ваш мозок, ваше тіло не зрадить, як ви насправді себе почуваєте. Коли ви зустрічаєте привабливу людину, ви можете відчути раптовий зсув у вашій фізіології (тобто ваше серце може тріпотнути або ви можете відчути, що у вас метелики в животі). В іншій ситуації вас може приваблювати інша людина фізично, але коли ви наближаєтесь, ви розумієте, що вони не дуже добре пахнуть і вирішили піти.

Дослідники з цієї точки зору стверджують, що ми відчуваємо конкретні відчуття, коли зустрічаємося з потенційними партнерами. Ці фізичні відчуття є біохімічними реакціями на феромони. Результат залежить від того, як ми інтерпретуємо ці почуття.

Вибір на основі максимальної репродуктивної цінності

Одна людина купує спортивний автомобіль, щоб проявити статус. Інша людина купує дорогий одяг і носить макіяж, щоб представити певний образ. Третя особа стрижеться і використовує певний тип одеколону або парфуму. У кожному конкретному випадку людина робить вибір щодо своєї зовнішності, щоб привернути увагу з боку потенційних партнерів. Чи є ці варіанти просто про прояви привабливості та статусу?

Деякі дослідники вважають, що цей вибір робиться через біологічну базу. Наші гени хочуть бути репліковані, тому ми шукаємо найсильнішого партнера, щоб продовжувати нашу генетику через продовження роду. Незалежно від того, хочемо ми мати дітей чи ні, мало важливо для наших генів. З цієї точки зору наші гени керують нашою поведінкою.

Фактори, що впливають на успіх формування відносин

Багато факторів впливають на те, як ми формуємо романтичні стосунки та причини цих утворень. Сегрін і Флора (2019) вказують на такі фактори, як виховання, цінності, привабливість і моделі взаємодії.

Романтичні стосунки можуть бути складними, але й корисними. Для багатьох людей романтичні стосунки задовольняють нашу потребу в людському зв’язку як фізично, так і емоційно.

Експерти з охорони здоров’я стверджують, що участь у романтичних стосунках може мати багато переваг, включаючи (Northwestern Medicine, 2020):

  • Зниження рівня стресу,
  • Дайте нам більше почуття добробуту і мети,
  • Сприяти здоровій поведінці та
  • Поліпшення довголіття.

Романтичні стосунки приносять нам емоційну користь, підтверджуючи нашу самоконцепцію та покращуючи нашу самооцінку.

 

Матеріал підготувала: професор кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, д.мед.н. Юрценюк О.С.

 

Корисно знати