• Українська
  • English
Донорство крові – акт солідарності. Станьте донором і рятуйте життя

Донорство крові – акт солідарності. Станьте донором і рятуйте життя

Всесвітній день донора крові 2022 року

World Blood Donor Day 2022:

Donating blood is an act of solidarity. Join the effort and save lives

День донора крові заснований відповідною резолюцією 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 23 травня 2005 року та проводиться щороку 14 червня.

У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

У цей день відзначається День пам’яті прп. Агапіта Печерського, лікаря безмездного (безоплатного) в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври (ХI).

Всесвітній день донора проводиться з метою

  • підвищення обізнаності світової спільноти щодо потреб у безпечній крові та її продуктів;
  • відзначення найважливішого внеску добровольців, які безоплатно здають кров;
  • активізації загальнонаціональних та місцевих кампаній з донорства крові;
  • заклику до урядів та національних органів охорони здоров’я виділяти достатні ресурси для розширення масштабів добровільного безоплатного донорства крові.

Конкретні цілі кампанії цього року полягають у тому, щоб мотивувати до подальшої здачі крові регулярних донорів і спонукати до цього здорових людей без досвіду донорства.

  • «Наявність ефективної програми донорства крові, що забезпечує широку та активну участь населення, дозволяє своєчасно виконувати необхідні переливання крові як у мирний час, так і в період надзвичайних ситуацій та стихійних лих, коли потреби в крові різко зростають або порушується звичайний режим роботи служб крові» – ВООЗ.

Тема-2022 в Україні: «Донорство крові — ще одна лінія оборони країни»

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну лікарні та центри крові відчувають брак донорів, оскільки

  • за офіційними даними, понад 11 млн людей стали тимчасово переміщеними;
  • багато чоловіків приєдналися до лав ЗСУ, Територіальної борони та інших Сил оборони;
  • регулярні донори захищають країну від ворога.
  • «Потреба в компонентах крові досягла практично критичного рівня. Тож, донорство — на часі!» – Олена Балбек, ГО «Агенти крові».

Донор з латинської перекладається «дарую»

Донор – це практично здорова людина, яка добровільно виявила бажання безоплатно здати свою кров заради порятунку життя іншої людини.

У світі активно пропагується, впроваджується і підтримується рух на досягнення 100% добровільного безоплатного донорства крові та її компонентів.

  • Важливо! В Україні 10-13 постійних донорів на 1000 населення, у розвинутих країнах – 30-40!

Чинний закон України “Про донорство крові та її компонентів” надає донору право вимагати грошову компенсацію за здану кров, чи її компоненти. Нині розмір цієї компенсації становить 16 грн. за 100 мл.

Можливість заробітчанства обумовлює підвищений ризик потрапляння інфікованої крові та її компонентів до служби крові та закладів охорони здоров’я. Частка безоплатних донацій в Україні складає лише 20,9%.

Активні донори – це ті, хто на постійній основі щорічно здають кров та її компоненти три і більше разів (але не більше 5 на рік). Ці донори становлять основу донорського руху. Вони, як правило, здають кров та її компоненти безоплатно і регулярно проходять медичні огляди. Стан їхнього здоров’я контрольований, зокрема і за показниками інфекційних захворювань.

Шануймо наших донорів, оскільки не зважаючи на професію, вони спасають життя!

Підготувала: доцент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я Любов Власик

Корисно знати