• Українська
  • English
Всесвітній день домашніх тварин

Всесвітній день домашніх тварин

Всесвітній день домашніх тварин відзначається щорічно 30 листопада.

Це свято присвячено відданим і люблячим «братам нашим меншим», які потребують постійної теплоти та турботи. Офіційно воно було затверджено у 1931 році у Флоренції на Міжнародному конгресі прихильників захисту тварин.

Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає понад 70 видів фауни та флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

В нашій країні відносини у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу регулюються Конституцією України, Законами України „Про тваринний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про мисливське господарство та полювання”, „Про захист тварин від жорсткого поводження”, “Про Червону книгу України” та іншими нормативно-правовими актами.

Домашні тварини, які живуть пліч-о-пліч з людиною, постійно потребують її підтримки, турботи та догляду. Але натомість вони дарують нам свою любов та відданість. Домашній улюбленець часто замінює своєму господарю близьку людину, рятуючи від самотності та смутку, знімаючи стрес, а іноді й захищаючи від ворогів.

Всесвітній день тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин, а також привертати увагу широкої громадськості, особливо молодого покоління, що тварини не є об’єктом розваг і вимагають до себе гуманного ставлення; що тварини – живі істоти, яких неприпустимо дарувати як забавку, яку можна просто викинути, коли вона набридне чи стане незручною.

Люди дуже часто говорять про те, що потрібно творити добро, і тоді світ стане кращим. Посміхнутися комусь, простягти руку допомоги, просто сказати добре слово – це не важко, але так важливо для кожного, хто потребує підтримки. Особливо цінна наша допомога тим, хто сам не може про себе подбати, хто часто залежить від волі людини. Це – тварини.

 

Матеріал підготувала: к.мед.н, доцент кафедри соціальної медицини

та організації охорони здоров’я Анжела БІДУЧАК

 

 

 

Корисно знати