• Українська
  • English
Підтримай людину, яка перебуває в стресовій ситуації

Підтримай людину, яка перебуває в стресовій ситуації

Щорічно 10 жовтня відзначають Всесвітній день психічного здоров’я. Однак якісне життя людини потребує бути психічно здоровим щодня і бажано все життя, і це – життєва аксіома. Бути здоровим означає бути щасливим.

Здається це – справедливо. Однак протягом життя будь-яка людина може потрапити у важку незаплановану і неочікувану стресову ситуацію.  Як у цьому випадку спрацює психіка? Що робити? Як правильно поступити?

В такий період виникає безліч запитань на які не завжди людина знаходить відповіді. Тому бажано щоб поряд був той хто зрозуміє і, головне, допоможе. Важливо такій людині своєчасно сказати “правильні слова” і необов’язково бути професіоналом чи мудрим цілителем душі.

Вважаю, що кожна людина від природи – психолог. Найголовніше – показати, що ви поруч і хочете, і, головне, в змозі допомогти небайдужій для вас людині вийти з життєвих негараздів.

Найпростіший спосіб почати розмову – просто запитати, що з тобою? І, головне, дати людині говорити самій, вислухавши її до кінця не перебиваючи. Розуміння і простягнута рука допомоги – неймовірно важливий крок до виникнення довіри. Головне не зробити таку дію одноразовою, а продовжити спілкування протягом часу, необхідного для виходу людини з життєвої кризи.

Бути поряд не означає перебувати у безпосередній близькості, головне – бути частіше на зв’язку хоча б у телефонному режимі. По можливості, спілкуватися по відео зв’язку. Намагатися спілкуватися при зустрічах, обговорюючи подібні ситуації на прикладах в яких перебував сам чи  знайомі та шляхи виходу з подібних ситуацій. Проговорити, що стреси протягом життя трапляються майже у всіх людей, головне не стрес, а як людина на нього реагує, наголосивши на вірі в те, що в кінцевому результаті  стрес можна і потрібно подолати спільними зусиллями, а при необхідності – за допомогою лікаря.

Не завжди і не одразу вас почують, звернуть увагу на ваші аргументи, однак ваше терпіння та наполегливість продовжувати робити все, що у ваших силах з любов’ю, проявляючи підтримку у той спосіб, який не викликатиме у вашого друга відторгнення, досягне позитивного результату. Можливо, ви й самі ще не впевнені і не знаєте, що треба буде зробити на шляху до подолання наслідків стресу, але для людини ваша готовність допомогти може стати першим кроком до виходу з життєвої кризи.

Намагайтеся більше говорити про позитивні речі, а саме – про зустрічі з друзями, про щасливі шкільні та студентські роки, про кумедні ситуації, які відбувалися в житті, про певні досягнення тощо.

Запропонуйте вдвох відвідати театр, подивитися цікавий фільм, послухати класичну музику. Головне – навчити друга переключатися на важливіші теми, а саме – дотримуватися режиму сну, харчування, відпочинку. Знайти час по догляду за своїми домашніми улюбленцями. Важливо пам’ятати, що допоки людина не здається, вона сильніша за всі негаразди.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

і лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати