• Українська
  • English
Припинення куріння: пошук шляху до життя без диму

Припинення куріння: пошук шляху до життя без диму

У зв’язку з воєнним станом, через стресові ситуації, у яких знаходяться щодня люди, в Україні на 4,7% зросла тенденція до куріння. За даними статистики, 68,8% українців палять. Наша країна посідає 17 місце в списку країн-антилідерів за кількістю курців. Представники охорони здоров’я й лікарі мають проводити заходи щодо профілактики шкідливої звички, а також спонукати до відмови від паління. Відомо, що куріння сприяє розвитку різних хвороб, а саме: рак легень, хронічну обструктивну хворобу легень (ХОЛЛ), серцево-судинні захворювання й багато інших.

Відомо, що позбутися цієї негативної звички не завжди так легко. Для того, щоб відмовитися від тютюнопаління, людині необхідно бути наполегливою й мати силу волі.

Більшість пацієнтів із залежністю мають свідоме бажання позбутися негативної звички. Вони проходять 5 стадій перш ніж перестати палити: стадія відсутності усвідомлення проблеми; усвідомлення проблеми; стадія підготовки; стадія дії; утримання статусу некурця.

Причини, щоб кинути палити, у кожного є різні: шкідливий вплив на здоров’я; фінансові витрати; зовнішній вигляд (нікотин негативно впливає на шкірні покриви, жовтіють зуби й кінчики пальців); погіршується фізична форма, зменшується витривалість; гірше розпізнаються смак і запах.

Щоб кинути палити, спочатку потрібно зрозуміти, який вид залежності: фізична (потреба в самому нікотині), психологічна чи емоційна (куріння у відповідь на якусь емоцію, думку, стан чи просто бажання розслабитися), поведінкова чи соціальна (куріння як звичка, яка асоціюється з певними видами активності). Для кожного з цих станів є свої індивідуальні підходи, однак існує декілька універсальних способів, щоб позбутися залежності, а саме:

  1. Змінити стиль життя (збалансоване харчування, фізична активність).
  2. Уникати стресових ситуацій або будь-яких чинників, які провокують до куріння.
  3. Зменшити перебування в товариствах із курцями або ж рішуче відмовлятися від пропозицій запалити.
  4. Під час бажання палити використовувати жувальні гумки чи м’ятні цукерки.
  5. Позбутися всіх речей, які нагадують про шкідливу звичку.
  6. У деяких випадках у процесі припинення куріння використовують спеціальні медичні препарати. Перед тим, як приймати будь-які медичні препарати, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Припинення куріння – це важливий крок для покращення якості рівня життя і збереження здоров’я. Шукайте дієвого розуміння у свого лікаря, родини й друзів і не вагайтеся щодо звернення за психологічною підтримкою до професіоналів, які можуть допомогти вам пройти через цей важливий і стресовий процес.

Пам’ятайте, що кожен день без диму робить ваше здоров’я міцнішим, а життя – якіснішим.

 

Матеріал підготувала доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Ірина БАЛАНЮК

 

Корисно знати