• Українська
  • English
Вплив засобів для нагрівання тютюну на стан тканин пародонта

Вплив засобів для нагрівання тютюну на стан тканин пародонта

Однією з найактуальніших проблем сучасності є тютюнопаління, під час якого виділяється більше 4000 шкідливих хімічних компонентів  та є причиною підвищеного ризику виникнення багатьох тяжких соматичних захворювань.

У 2019 році з ініціативи ВООЗ, було проведено глобальне опитування серед дорослого населення України про споживання тютюну – 36,1% (15,97 мільйона осіб) виявилися активними курцями. Україна займає восьме місце у світі за кількістю сигарет, що викурюються за рік в середньому на душу населення. Лідирує за цим показником Греція (понад 3000 сигарет на людину в рік). Вісімдесят відсотків курців живуть зараз в малорозвинених країнах. У країнах Західної Європи та Америки спостерігається різка тенденція обмеження куріння.

Статистичні дані останніх років свідчать про збільшення кількості курців, у тому числі жінок, молоді, підлітків та використання пристроїв для нагрівання тютюну, в якості заміни «традиційним» тютюновим виробам. Все це пояснюється агресивним маркетингом котрий спрямований на найуразливішу аудиторію – підлітків та молодь, сучасними трендами та тим що тютюнові компанії, котрі займаються виробництвом цих пристроїв для куріння позиціонують ці вироби, як продукти «зниженого ризику». Аргумент у цих фірм простий – мовляв, у рідинах та стіках немає смол та значно менше шкідливих домішок, ніж у звичайних сигаретах.

Наукові дані не дозволяють стверджувати, що вживання будь-якого виду тютюнових виробів може бути безпечнішим для здоров’я, у порівнянні з іншими. Згідно із звітом ВООЗ 2020 р., використання  засобів для нагрівання тютюну із вмістом нікотину призводить до появи симптомів нікотинової залежності. Аерозоль вищевказаних сигарет може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Причина криється у складі їх  рідин: більшість з них містить токсичні речовини — метали, карбоніли, шкідливі ароматизатори тощо. Нестача даних щодо наслідків довготривалого використання засобів для нагрівання тютюну не дозволяє зробити чіткі прогнози.  Проте цілком можливо, що їх постійне вживання сприятиме розвитку серцево – судинних чи онкологічних захворювань, а також проблем із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Лікування захворювань тканин пародонту є однією з найбільш актуальних проблем стоматології. До теперішнього часу склалася думка про те, що запальні захворювання пародонту розвиваються під впливом як місцевих причин, так і загальних факторів на тлі зміненої реактивності організму. Проте, як доведено багатьма українськими та закордонними авторами одним з поширених місцевих факторів ризику в етіології захворювань тканин пародонту є тютюнопаління. Органи та тканини порожнини рота є місцем первинного контакту організму курця з токсинами і канцерогенами, що входять до складу тютюнового диму.

     За результатами багатьох досліджень куріння є однією з головних причин у більше, ніж 50% випадків захворювань тканин пародонта. А це щорічно мільйони втрачених зубів через пародонти. Патології тканин пародонта у курців виникають в 2,5-6 разів частіше, ніж у некурців. Тютюнопаління сприяє розвитку захворювань парадонта внаслідок декількох механізмів. Руйнівний вплив тютюнокуріння на органи і тканини порожнини рота спочатку має тепловий характер. Крім того, тютюнопаління призводить до стійкого зниження місцевого імунітету ротової порожнини, що викликає не тільки запальні та запально-дистрофічні захворювання пародонту, а також негативно впливає на успішність їх лікування.

     Нікотин, що регулярно потрапляє в організм курця, пригнічує кровопостачання тканин пародонта, зумовлюючи погіршення трофіки ясен і зниження їх резистентності до інфекції. Для курців характерна високий ступінь генералізації та тяжкості запалення у порівнянні з тими, хто не палить. Куріння прискорює утворення зубного каменю, що своєю чергою є основною причиною більшості захворювань тканин пародонта.

     У курців набагато раніше розвиваються зазначені симптоми, крім того, вони мають важчий характер, ніж у людей, що не страждають цією звичкою. Курцям необхідно частіше відвідувати стоматолога для уникнення або послаблення негативних естетичних чи функціональних наслідків захворювань пародонта.

     Для профілактики більшості захворювань тканин пародонта в першу чергу необхідно відмовитися від шкідливої звички та звернутися за консультацією до спеціаліста.

Підготували:

Зав. каф. тер. стоматології, доц. Батіг В. М.

ас. каф. тер. стоматології Кіюн І. Д.

ас. каф. тер. стоматології Кавчук О. М.

 

 

 

Корисно знати