Особливо сильно на розвиток дистрофічних захворювань і запальних процесів в суглобах впливає спосіб життя людини. Харчування є його невід’ємною складовою.
Звичайно, якщо людина вже хворіє на артрит або артроз, правильне харчування при захворюваннях суглобів не стане панацеєю для зцілення. Однак, на загальний стан раціон, безсумнівно, вплинути може – як в кращу сторону, так і навпаки.
Як же харчуватися правильно, щоб підтримати хворі суглоби і посилити ефект від консервативного лікування? Читайте в нашій статті.
Харчування при захворюваннях суглобів: загальні рекомендації
При загостренні суглобових хвороб активізуються і гострі запальні процеси в них. Відповідно, в організмі утворюються шкідливі продукти обміну. Щоб їх вивести, потрібно пити якомога більше чистої води. Якщо є проблеми з виведенням рідини з організму, лікуючий лікар може паралельно призначити сечогінні препарати. Чудовим легким сечогінним засобом природного походження є чай з шипшини. Сечогінний ефект також мають морс з журавлини і брусниці, зелений чай, каркаде, іван-чай та ін.
При запальних захворюваннях суглобів можна їсти:
Овочі (крім томатів, капусти, цибулі і перцю)
Фрукти (тільки не кислі, включаючи цитрусові)
Кисломолочні продукти і домашній сир (крім незбираного молока)
Курка, риба, кролятина (від червоного м’яса краще відмовитися)
Також при запаленнях краще не експериментувати з додаванням в їжу прянощів.
Правильне харчування при дистрофічних захворюваннях суглобів включає:
Тушковані, парові або запечені овочі (кабачки, гарбуз, цвітна капуста і т.д.)
Фрукти (ківі, банани, печені яблука)
Горіхи (мигдаль, кедрові горішки)
Курка, риба, кролятина (без червоного м’яса)
Легкі молочні продукти
Деякі повільні вуглеводи (хліб з висівками, макарони твердих сортів без жирних соусів, запечена картопля)
Сухофрукти (в обмеженій кількості після консультації з лікарем)
В цілому вживання вуглеводів при хворобах суглобів краще значно обмежити. Це стосується і цукру. Якщо дуже хочеться, то іноді можна дозволяти собі 1-2 ложки меду або варення. Фрукти і ягоди не заборонені (крім винограду, багатого цукром).
Вживання солі обов’язково повинно бути зведене до мінімуму! У важких випадках за рекомендацією лікаря може бути тимчасово прописана безсольова дієта.
Табу для хворих суглобів:
Міцні бульйони
Смажені страви
Копченості
М’ясо жирних сортів
Гостра їжа
Шпинат
Щавель
Бобові
Будь-який алкоголь
Страви (птицю або нежирне м’ясо, рибу, овочі) потрібно варити, запікати, тушкувати або готувати на пару.
При цьому потрібно стежити, щоб раціон був збалансований і наповнений достатньою кількістю вітамінів.
В меню також сміливо можна включати супи на неміцних м’ясних, рибних або овочевих бульйонах, омлети і некруті (рідкі) яйця, вінегрети і овочеві салати з рослинним маслом, каші з невеликою кількістю вершкового масла.
Матеріал підготувала: Ольга Квасницька, доцент кафедри внутрішньої медицини