• Українська
  • English
5 корисних звичок для ментального здоров’я

5 корисних звичок для ментального здоров’я

За підрахунками, у світі одна особа з кожних чотирьох зіштовхується з психічним розладом впродовж життя. Дослідження World Bank Group  стверджують, що близько 30% населення України протягом життя мали психічний розлад.

До найбільш поширених психічних розладів серед українців відносять:

  • Депресивний розлад
  • Тривожні розлади (включаючи панічні атаки)
  • ПТСР (посттравматичний стресовий розлад)
  • Розлади спричиненні вживанням алкоголю

Що таке психічне здоров’я?

Всесвітня організація охорони здоров’я, дає визначення, що це стан благополуччя, у якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати й робити внесок у свою громаду. Тобто це не тільки відсутність психічних захворювань, а цілий комплекс соціальних, економічних та біологічних факторів та стан їхньої гармонії.

Що потрібно, щоб бути здоровим? 

Психічне здоров’я це частина всього організму, балансу та повсякденного функціонування. Це частина здоров’я, здорового організму. Ніби можливо забрати мозок від тіла, чи навпаки. Ми єдине та неподільне!

Чим більше ми піклуємося про ментальне здоров’я, тим легше нам жити в цьому швидкозмінному світі. І це не означає, що людина без психічних розладів не може сумувати або не має жодних проблем. Навпаки, саме наявність цих проблем і те, як ми з ними справляємося, не ізолюючи себе від оточуючих і не входячи в депресивні стани, визначає, наскільки  загартоване психічне здоров’я ми маємо.

Як подбати про своє психічне здоров’я?

 

  1. Збалансоване харчування

Якщо мозок важить всього до 1,5 кг, що становить орієнтовно 2% від загальної маси тіла, то споживає він значно більше, напевно найбільше за всі інші органи, що становить близько 20-25% від всієї енергії, що надходить до нашого організму. Зрозуміло, щоб функціонувати потрібно багато корисних елементів, речовин та мінералів. Тому пильнуємо, що їмо, адже це має вплив на нас – на наш мозок.

  1. Здоровий сон 

Добова потреба у сні для дорослої людини коливається від 7-9 годин на добу, але пам’ятаємо про безперервність сну, а не постійні досипання по декілька хвилин.

Пильнуємо за гігієною сну: 

  • дотримуйтеся режиму сну
  • створіть спокій та затишок
  • уникайте вживання активуючих речовин перед сном (кофеїн, алкоголь)
  • використовуйте ліжко тільки для сну, а не як робочу зону
  • не пийте багато рідини перед сном
  • спробуйте не використовувати гаджети перед сном

  1. Рухова активність 

Фізична активність – це не тільки про спорт. Ви також можете отримати заряд енергії від прогулянки на свіжому повітрі, садових робіт, та банального прибирання.  Під час прогулянки знижується рівень гормону стресу (кортизолу), і внаслідок цього ми відчуваємо піднесення та отримуємо більше задоволення від життя. Прогулянку можна робити за півтори-дві години до сну, щоби покращити його якість та почуватися більш розслаблено.

  1.   Спілкування 

Людина – це соціальна істота, тому зустрічі з друзями, час з родиною, а ще краще спільне проведення часу на свіжому повітрі (пікніку) – це те що нам потрібно для психічного комфорту. Обмінюйтеся думками, підтримуйте одне одного –– усе це допомагає відчувати себе в тонусі, бути частиною спільноти та зберігати життєві сили.

 

  1. Відпочинок та час для себе

Виділяйте час на відпочинок, розваги, розвиток. Інколи нам буває важко знайти перерву на роботі, дати собі час для відпочинку. Це призводить до зниження власної працездатності, часом аж до повного виснаження. Якщо нормальну втому можна зняти відносно легко, перевтома потребує масштабних відновлювальних заходів. Це може спричинити емоційне вигорання та ризик депресивного розладу.

 

Підходьте до свого здоров’я зі здоровим глуздом!

Бережіть себе!

Матеріал підготували: Богдан Сумарюк та Ірина Герасим’юк, асистенти

кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати