• Українська
  • English
Ключові аспекти раціонального застосування ліків

Ключові аспекти раціонального застосування ліків

Проблема раціонального застосування лікарських засобів пов’язана зі значним розширенням номенклатури препаратів представлених на фармацевтичному ринку, що пов’язано зі створенням нових, які відрізняються за ефективністю, безпечністю та вартістю. Основними причинами нераціонального застосування ліків на сьогодні є відсутність знань, навичок та необхідної інформації, практично вільний доступ до препаратів, завантаженість медичних працівників, реклама, яка в основному зорієнтована на просування лікарських засобів та отримання прибутку від їх реалізації. Саме тому, питання раціонального застосування ліків й надалі залишається вкрай важливим.

Термін «раціональне використання лікарських засобів» означає таке використання, коли пацієнт отримує ліки відповідно до клінічних показань у правильній дозі з правильними інтервалами та правильною тривалістю, які повинні бути належної якості, наявні і доступні за найнижчою вартістю для пацієнта та суспільства, що забезпечується за допомогою формулярної системи, стандартів, протоколів медичної допомоги та протоколів фармацевта.

Попри те, що застосування лікарських препаратів ґрунтується на принципах доказової медицини, за даними ВООЗ, середня ефективність фармакотерапії становить 60%. Дослідження останніх років показують, що при призначенні лікарських препаратів медичним працівникам не завжди вдається встановити потрібний баланс між терапевтичної користі та ризиком розвитку ускладнень фармакотерапії, що призводить до зростання частоти побічних реакцій. Однією з найбільш поширених проблем раціонального застосування ліків є поліпрагмазія (одночасне призначення хворому у великій кількості лікарських засобів), необґрунтоване та безконтрольне призначення антибактеріальних препаратів, часто у недостатньому дозуванні, неналежній лікарській формі, що призводить до розвитку резистентності мікроорганізмів до антибіотиків та зниження ефективності лікування інфекційних захворювань, проявляються побічні ефекти, алергічні реакції, а також надмірне застосування ін’єкційних лікарських форм, коли пероральні препарати були б більш доцільні.

Окрім цього, проблемою на сьогодні є не зовсім відповідальне самолікування, зокрема використання лікарських засобів, які повинні відпускатися з аптек за призначенням лікаря та порушення пацієнтом режимів дозування препаратів тощо. Так за даними ВООЗ, понад 50 % ліків у світі призначаються та відпускаються неналежним чином, тобто половина пацієнтів застосовують ліки нераціонально. Наслідком такого лікування є неминуче підвищення вартості і тривалості лікування, подовження часу перебування пацієнта у стаціонарі і як результат зниження якості його життя.

Таким чином, для забезпечення раціонального застосування ліків необхідним є не лише об’єднання зусиль медичного та фармацевтичного фахівця, але й обов’язковим є контроль та моніторинг застосування ліків на державному рівні. Розв’язання цієї проблеми буде сприяти збереженню здоров’я нації, збільшенню тривалості та покращенню якості життя населення.

 

Матеріал підготувала доц.закладу вищої освіти кафедри фармації,

к.фарм.н. Аліна ПАЛАМАР

 

 

Корисно знати