• Українська
  • English
  Психічне здоров’я та домашні улюбленці

  Психічне здоров’я та домашні улюбленці

Домашні улюбленці, найчастіше собаки та коти, можуть забезпечити комфортніший спосіб життя у своїх родинах, допомогти зберегти та примножити психічне благополуччя і навіть мотивувати до більших звершень своїх господарів. Взаємодія з домашніми тваринами може дозволити людині долати окремі проблеми таких розладів, як синдром дефіциту уваги з гіперактивністю, аутизм, полегшити симптоми депресії, тривоги, стресу, хвороби Альцгеймера, біполярного розладу та посттравматичного стресового розладу.

Як догляд за домашніми тваринами може сприяти збереженню психічного здоров’я? Зокрема шляхом:

  • забезпечення товариства, в якому можна проводити час та відчувати себе у безпеці, відчувати себе потрібним та бажаним, що особливо цінно для самотніх або літніх людей;
  • зниження тривожності у товаристві з домашньою твариною;
  • домашні тварини дарують безумовну любов без критики та осуду, що дозволяє людині підвищити самооцінку, стати впевненішим у собі та зменшити почуття ізольованості;
  • власникам домашніх тварин легше знайомитись із новими людьми під час прогулянок або в інших місцях (у зоомагазинах, в онлайн-групах тощо), розвивати соціальні навички та впевненість;
  • краще дотримання розпорядку дня через потребу в догляді за твариною, що дозволяє легше досягати мети;
  • підвищення фізичної активності, особливо під час щоденних прогулянок та ігор з собаками.

Однак турбота про  домашнього улюбленця – це серйозна відповідальність, знадобляться час, гроші та енергія, спокійна домашня атмосфера з розпорядком дня та щоденними рутинними обов’язками. Краще завчасно зрозуміти, чи можете Ви мати домашню тварину і забезпечити їй та своїй родині комфорт спільного існування. Щоб зрозуміти це, спробуйте допомогти друзям або знайомим та тимчасово доглянути за їхніми улюбленцями за потреби під час відпустки, перебування у лікарні абощо. Або можна спробувати себе в якості волонтера у регіональних центрах для тварин. Адже розрив тривалих або усталених стосунків людини і тварини може призвести до психічної травми господаря, а викинута на вулицю тварина наражається на смертельну небезпеку, оскільки не пристосована до життя на вулиці.

Взаємодія з домашніми улюбленцями приносить почуття радості та щастя, адже ці тварини  еволюціонували саме так, щоб налаштуватися на людей, нашу поведінку та емоції, вони добре інтерпретують наш стан та підлаштовуються під нього, взаємодіючи з нами так, щоб зменшити стрес, тривожність та депресію господаря, полегшити почуття самотності. Для дітей взаємодія з твариною дозволяє тренувати соціальні навички, виховує емпатію та відповідальність, для літніх людей домашні тварини також є дуже цінним товариством.

Будь-яка домашня тварина може покращити як психічне, так і фізичне здоров’я, не має значення, це котик, собака, кролик, пташка, змія чи слимачок. Навіть спостереження за рибками в акваріумі може допомогти зменшити м’язову напругу та знизити частоту пульсу. Наукові дослідження твердять, що власники домашніх тварин рідше страждають від депресії, мають нижчий артеріальний тиск у стресових ситуаціях, вищі рівні серотоніну та дофаміну, що заспокоює та розслабляє, нижчий рівень гормону стресу кортизолу, мають нижчі рівні тригліцеридів і холестерину, та навіть якщо трапиться серцевий напад, мають кращі шанси на одужання.

Настає зима, морози, це період випробувань для тваринок, що через різні обставини опинились на вулиці. Може саме така тваринка стане Вашим супутником і другом, оскільки як ніхто оцінить тепло Вашого серця і навзаєм зігріє своїм теплом Вас. Можете спробувати дати такий шанс хоча б одній безпритульній тваринці, примножити добро у світі та поліпшити своє психічне здоров’я. Ось двоє котиків, які нещодавно опинились у нас на кафедрі в лекційній залі, вони шукали й знайшли своїх господарів та тепер мають затишні домівки.  Через те, що домашні тварини, як правило, живуть тут і зараз — вони не хвилюються про те, що сталося вчора або що може статися завтра — вони можуть допомогти Вам цінувати радість кожної хвилини життя.

Підготувала доцент кафедри педіатрії та дитячих

 інфекційних хвороб БДМУ Наталія Богуцька

Корисно знати