• Українська
  • English
Системні (моносимптомні) неврози у дітей
Системні (моносимптомні) неврози у дітей

Системні (моносимптомні) неврози у дітей

Сомато-вегетативні і рухові невротичні розлади у дітей та підлітків частіше виступають як відносно ізольовані або домінуючі моносимптоми, у зв’язку з чим їх умовно називають моносимптомними неврозами.

Причиною системних неврозів  часто бувають психічні травми шокового або субшокового характеру, що супроводжуються страхом.

Значно рідше вони виникають під впливом тривало діючого стресу. Невротичне загикування  виникає під впливом раптової (сильне хвилювання чи несподіваний переляк) чи пролонгованої психотравми у дітей віком 4-5 років і характеризуються тонічними судомами дихально-голосових м’язів з поступовим приєднанням тоніко-клонічних судом в артикулярних м’язах. Простежується чіткий зв’язок загострення з емоційним напруженням (в  школі, пов’язаних з зауваженнями тощо).

Такі невротичні тики як посмикування головою, плечима, покашлювання, пречмокування тощо  виникають внаслідок фіксації  того чи іншого захисного руху, який раніше мав цілеспрямований характер. Суб’єктивно діти оцінюють їх як своєрідну звичку і не намагаються її позбутися, однак з часом вона може перейти у причепливі стани.

Невротичні розлади сну характеризуються порушенням засинання, неглибоким сном з частими пробудженнями, сноговорінням. Переважно вони пов’язані зі страхітливими сновидіннями  і часто відтворюють психотравмівну ситуацію.

Невротичний енурез виникає внаслідок  дії гострої чи затяжної психотравми і характеризується значною залежністю від неблагоприємної ситуації. Початкові прояви нічного нетримання сечі можуть зникати під впливом проведеної терапії та зміни обстановки. При затяжному перебігу у дітей з’являється страх очікування, що приводить до порушення сну. Переживання дитиною своєї вади посилює астенічні прояви, тривожність з афективною збудливістю, загострюються преморбідні риси характеру з недовірливістю, нерішучістю. Можливий невротичний розлад особистості зі стійким компонентом неповноцінності.

Близьким  до енурезу за дією психогенного чинника є невротичний енкопрез (мимовільне виділення  калу) без позиву на дефекацію. Такі діти  плаксиві, легко подразливі зі зниженим настроєм. Таким чином, дана група неврозів є психозалежною.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Світлана Русіна

Корисно знати