• Українська
  • English
Палацу «Академічний» сьогодні 20 років

Палацу «Академічний» сьогодні 20 років

Любий палаце «Академічний» сьогодні тобі 20 років!

Ти з спустошеного, розбитого приміщення кінотеатру «Скала» перетворився на чудовий храм мистецтва, творчості і любові. Перед тим, як відкрити свої двері глядачу, тобі довелось разом зі студентами, викладачами і адміністрацією, тоді ще медичної академії, пройти всі кола реконструкції. Мурахами снувало студентство, кожен намагався вкласти свою частинку праці, щоб потім насолоджуватись і тішитись справжнім скарбом, якому немає аналогів серед закладів освіти України. І ось уже 20 років ти тішиш своїх глядачів мистецькими дарунками, які вервичкою єднають талант студентів і викладачів, креативні ідеї режисера і стовідсотковим виконанням поставленої творчої задачі, бажання бути кращим не тільки у медицині, але й у творчості.

Хтось скаже, що 20 років не так уже багато, а для нас – усіх жителів чудодійного краю мистецтва – це ціле життя, сповнене радості, навчання, довершеності, задоволення, успіхів, перемог і нових цілей. Будь-які заходи, мистецькі чи практично-орієнтовані, завжди надихали глядача. Ти вмієш дивувати. Коли здається, вже ніби все побачено, але кожного разу відчуваєш щось таке, яке не можна награти, витягнути з себе – це щирість, справжність і безмежну любов до того, що робиш тих хто на сцені.

Ти справді маєш чим і ким пишатися. Про тебе знають в Україні і за її межами. Твої артисти – це дипломовані найвищими нагородами мистецьких конкурсів і фестивалів. Ти маєш два народні колективи – ансамбль пісні та танцю «Трембіта» та студентський аматорський театр (і вони єдині у своєму роді серед медичних закладів), багато творчих студій, де кожен бажаючий може розкрити себе і відшліфувати свій діамант талановитості.

Тобі не страшні випробування, бо маленький професійний колектив на чолі з директором Віктором Головком та художнім керівником, режисером-постановником, Заслуженою артисткою України Валентиною Головко готові беззастережно віддати весь свій мистецький потенціал, щоб тільки твій авторитет зростав і розквітав! Тебе завжди підтримувала і підтримує адміністрація закладу, з тобою працювали чудові люди, які приходили на певний час, але ставали яскравою сторінкою твоєї історії.

З Днем народження, любий палаце «Академічний»!!! Многая літ тобі творити, жити, насолоджувати і насолоджуватись!!!

 

Вже 20 років разом, художній керівник

народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Трембіта» Леся Романчук

 

Від імені ректорату та всіх вдячних пошановувачів мистецтва щиро вітаємо творчу родину БДМУ – керівників та учасників всіх студій палацу “Академічний” з юним 20-річчям. Бажаємо подальшого процвітання, ідей для нових проектів та успішної їх реалізації. Ми вже не уявляємо БДМУ без такого потужного мистецького осередку. Успіхів, звершень та перемог і гучних аплодисментів!

Історія творення Палацу культури та відпочинку «Академічний»

29 грудня 2001 року в місті Чернівцях сталася велика подія. Пам’ятник архітектури  по вулиці Шіллера, 11 отримав нове життя і нове ім’я палац «Академічний» Буковинської державної медичної академії.

Наприкінці 1934 року в будинку на розі вулиць Куза Вода (теперішня Л.Українки) та Шіллера розпочав своє життя кінотеатр «Скала». Це приміщення унікальне за своєю акустикою, компактністю та гарним інтер’єром мало надзвичайно широке застосування. Крім кінофільмів тут проводилися найрізноманітніші громадські заходи.

З 1940 року приміщення кінотеатру «Скала» було надано організованому Чернівецькому державному єврейському театру. Проте, як свідчать історичні дані, театр вже дуже скоро ліквідували, а приміщення знову використовувалося, як кінотеатр. А вже в 1944 році приміщення колишнього кінотеатру «Скала» було передано Єврейському державному театру ім. Шолом-Алейхема, який до 1941 року працював у Києві. Упродовж п’яти років цей театр успішно працював, створивши багато цікавих сценічних творів мовою ідиш. У січні рішенням тодішньої влади театр ім. Шолом-Алейхема було ліквідовано.

Scan-190626-0007
Scan-190626-0008
третій поверх глядацького залу до реставрації

З 1950 року приміщення по вулиці Шіллера, 11 було передане на баланс Чернівецького державного університету, як актовий зал. Студенти проводили своє дозвілля, створювали вечори відпочинку, відзначали дні факультетів та календарні свята. Але настав нелегкий період в житті цієї прекрасної будівлі. І зникло все. Музика, жарти, пісні… В цьому залі надовго запанувала тиша. Більше десяти років будівля не опалювалася і стала зовнішньо і внутрішньо непривабливою. Пам’ятник архітектури в занепаді. Здавалось ще рік другий і врятувати цю будівлю було б вже не можливо.

У 1999 році Буковинська державна медична академія на чолі з дбайливим, розумним, інтелігентним господарем ректором В.П.Пішаком намагаються дати нове світле життя цій будівлі. Почалися реставраційні роботи будинку по вул. Шіллера, 11 у яких участь беруть всі ректор, професори, доценти, студенти тоді ще медичної академії. Всі працівники відділу з адміністративно-господарської роботи на чолі з помічником ректора Петром Скринчуком і “днюють і ночують в будівлі”. Повна розруха, яка панувала в будівлі почала набувати естетичного вигляду.

Scan-190626-0006
Відкриття палацу Академічний 2001р

І вже в 2001 році 29 грудня широко відкрилися світлі двері і ректор В.П. Пішак разом з міським головою М.Т. Федоруком урочисто перерізали стрічку. Всі хто заходили в палац із захопленням подорожували по поверхах відреставрованої будівлі. Фактично повністю відновлено зовнішній інтер‘єр, органічно поєднавши сучасність зі старовиною. Оригінально, зі смаком оформлені партер, ложа, бельетаж, амфітеатр. Встановлена сучасна система озвучення та освітлення, в т.ч. й сценічного. Розширена сцена, змонтовано систему ручних підйомних механізмів для підвищення оформлення сцени та швидкої зміни декорацій.

Палац «Академічний» Буковинського державного медичного університету всіх радо зустрічає на урочистостях, концертах, науково-практичних конференціях, презентаціях, ювілейних та професійних святах. Завжди підтримували творчість В. П. Пішак та Т.М. Бойчук. Саме завдяки їм матеріально-технічна база палацу постійно оновлювалась і за останні роки досягла технічного прогресу, якому позаздрить навіть професійні мистецькі заклади.

IMG_9067
IMG_9522
Scan-190626-0032
Вечір інструментальної музики ансамбль Dixilend 2005
Вітальне слово ректора Пішака В.П. з нагоди відзначення 5-річчя палацу Академічний 2007
Посвята в студенти 2018-5
Учасники студій після концерту до дня студента 2013р
IMG_8413
Ювілей ансамблю Трембіта
IMG_8710
IMG_0672

В. П. Пішак та Т.М. Бойчук піклувались не тільки про технічну сторону, але й всіляко підтримували творче товариство студентів. Талановита студентська молодь медичного університету відкриває свої потаємні бажання на сцені палацу «Академічний», бо має неабиякий творчий потенціал. Яскравим прикладом цього є  Народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Трембіта», який має  п’ятдесяти п’ятирічну творчу історію. Ансамблю у своїй скарбничці перемог має безліч нагород.  Творчий колектив став ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької творчості «Осіння пектораль талантів» (м. Чернівці, 2016 р.; диплом ІІ ступеня), Всеукраїнського багатожанрового мистецького фестивалю-конкурсу «Витоки dance» (м. Трускавець, 2017 р.; диплом лауреата І ступеня), переможцем Обласного фестивалю юнацької творчості серед вищих навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації «Чисті роси» (дипломи І ступеня в номінаціях «Хорове мистецтво» та «Хореографічне мистецтво» м. Чернівці, 2018 р.), Обласного фестивалю юнацької творчості серед вищих навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації «Чисті роси» (м. Чернівці, 2016 р. та 2018 р.; дипломи І ступеня в номінаціях «Хорове мистецтво» та «Хореографічне мистецтво»). ІХ Міжнародного вокально-хорового конкурсу-фестивалю «Хай пісня скликає друзів» (м. Чернівці, 2018 р; лауреат І ступеня у номінації «Хоровий спів»), І Міжнародного фестиваль-конкурсу народного танцю «BUKOVINA FOLK DANCE» (диплом І ступеня та диплом у номінації «Кращий сценічний костюм», м. Чернівці, 2018 р.), IX Всеукраїнського фестиваль-конкурсу вокалу, хорового співу та інструментальної музики «Галицькі Самоцвіти» (диплом І ступеня, м. Львів, 2020 р.), дистанційного міжнародного багатожанрового інтернет фестиваль-конкурсу «Самоцвіти – Країна безмежних можливостей» (диплом І ступеня у номінації «хореографія»), міжнародного онлайн-фестивалю талантів «Парад Зірок 2020» (Гран – прі, у номінації «хореографія», Польща, 2020 р.), VІI Міжнародного інтернет конкурсу «Самоцвіти – ONLINE» (диплом І ступеня у номінації «хореографія», м. Львів, 2021 р.).

Ансамбль «Трембіта» був учасником  Міжнародного фестивалю «TVR Iasi 26 Cernauti» (Яси – Кишинів – Чернівці, 2019 р.) та Міжнародного фольклорного фестивалю «Bukovinskie Spotkanie» (Jastrowie, Pila, Poland, 2019 р.).

У доробку Ансамблю є обрядові театральні дійства «Веснянки», «Вечорниці у тітки Дарини» та «Шо то є буковинське весілля», а також чимало колоритних буковинських пісень і танців, становлять золотий фонд ансамблю. За останні роки створено вокально-хореографічні композиції «Буковина – рідний край», хореографічні композиції «Гуцульські пристрасті», «Марунцика», «Буковина – багатонаціональний край», «Буковинський», «Гопак», «Дівочий», «Полька», вокальні композиції «Різдвяні», «З сиром пироги», «Ой дуб, дуба», «Як ішов я з Дебречина…», «Черемшина», «Червона рута».

За роки творчої діяльності в репертуарі ансамблю було понад 300 пісень, створено 50 оркестрових номерів, поставлено більше 30 вокально-хореографічних композицій.

Творча діяльність «Трембіти» пов’язана з видатними особистостями нашого краю. Наприклад, Володимир Івасюк (лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка, Герой України (посмертно)) був керівником оркестру Ансамблю. Саме під час навчання в ЧМІ він розпочав свою композиторську діяльність і написав відому на весь світ «Червону руту». Солістом Ансамблю також був заслужений працівник культури України Юрій Краснобаєв). Крім того, історію Ансамблю творили такі колишні студенти, а на сьогодні відомі науковці та клініцисти, як: Гайко Г.В. – доктор медичних наук, професор, директор Української НДІ травматології та ортопедії, член-кореспондент АМН України; Корна́цький В.М. – доктор медичних наук, професор, головний лікар Інституту кардіології імені М.Д. Стражеска Національної академії медичних наук, заслужений лікар України, професор кафедри Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика; Трутяк І.Р. – доктор медичних наук, професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького й ін. До цього переліку можна додати ще понад 50 співробітників БДМУ – відомих професорів, доцентів, кандидатів медичних наук, асистентів, аспірантів, клінічних ординаторів тощоУ витоків «Трембіти» стояли Л. Бондарук та М. Романко (перші художні керівники), М. Поморянський (балетмейстер), В. Круцяк (керівник оркестру).

У різні роки керівний склад Ансамблю був таким:

  • Художні керівники: Д. Жалюк, М. Галицький, П. Казимирчук, Ю. Білоус.
  • Хормейстери: Т. Стінковий, А. Плішка, М. Довганич, М. Коник, М. Моклович. Т. Д’яченко.
  • Балетмейстери: М. Поморянський, Н. Пузанов, Д. Ластівка, М. Гнеп, М. Галицький, Ю. Сіроус, І. Хащовий, Б. Дудка, Д. Орновицький, О. Кіщенко, І. Баховець.
  • Керівники оркестру: В. Івасюк, М. Щербань, Л. Фельдман, Б. Бордужа.
КОЛАЖ 10
IMG_0143
IMG_4300
IMG_0155
IMG_5991
КОЛАЖ 33
Ювілей ансамблю Трембіта

З часу відкриття палацу розпочали своє функціонування й різноманітні творчі студії, це і театральна (керівник – Валентина Головко) естрадно-вокальна (керівник – Алла Бурик, Тетяна Д’яченко, зараз Олена Зварич), інструментальна (керівник – Віктор Головко), художня студії (керівник – Володимир Зеленюк), студія сучасного танцю(керівник – Віталій Іліка, Олена Кіріяк, зараз Олександр Кіщенко), поетичний клуб (керівник – Євгенія Петрюк, Леся Зюбак, Христина Буринюк). Студенти представляють на високому рівні БДМУ на багатьох конкурсах та фестивалях, зокрема: на конкурсі-фестивалі «Ліра Гіппократа» (лауреати І премії),Обласному конкурсі-фестивалі юнацької творчості «Чисті роси» (дипломи І ступеню), «Міжвузівського студентського конкурсу виконавців естрадних і народних пісень імені Назарія Яремчука», Міжнародні мистецькі конкурси та фестивалі та багато ін.. Щорічно силою студій палацу «Академічний» створюються безліч творчих проектів, концертів та вечорів відпочинку, студенти беруть участь в понад 70-ти різноманітних культурно-масових заходах.

КОЛАЖ 33
КОЛАЖ 30
Веснянки Трембіта 50
IMG_8069

 

Народний аматорський студентський театр неодноразово звертає глядача до класичної культурної спадщини, доказом того є прем’єра вистави за п’єсою Ж.-Б. Мольєра «Лікар поневолі» (1 квітня 2008 року), «Угода з ангелом», «Весілля Фігаро», постановки яких здійснила В. М. Головко – художній керівник палацу та Заслужена артистка України, артистка  Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської. До 75-річчя БДМУ було створено виставу «Шлях гідний пам’яті», яка провела глядача від початку зародження величного медичного закладу до сьогодення.

2014 рік. Світлина на згадку. Після вистави _Весілля Фігаро_.
2014 рік. Сцена з вистави _Весілля Фігаро_
2016 рік, Чортория(садиба Івана Миколайчука) Постановка присвяченна 75 -річчю І.Миколайчука.( режичер з.а.України Валентина Головко)
2016 рік, Чотория(садиба Івана Миколайчука)Театральна постановка Рання слава... ранння ... присвячена 75-річчю від Дня народження І. Миколайчука
2018 рік. Колектив студентського театру після новорічної казки Театр казка
2019 рік, Чернівці. Музична вистава _У долі своя весна_ присвячена 70 річчю від Дня народження Володимира Івасюка ( режисер з. а. України Валентина Головко) У ролі Володі Максим
2019 рік. Сцена з музичної вистави _У долі своя весна_
комедія Ж.-Б.Мольєра Лкар поневолі, постановка 2008 (режисер В.М.Головко) (7)
Копия IMG_7116
Привітання ректора Бойчука Т.М. учасників студентського театру з премєрою 2010
Учасники студентського театру на Міжнародному театральному фестивалі у м. Бремен 2012

За існування палацу створено вистави-жарт «На подвір’ї у Василя», «Козацькі забави», вистава для дітей «Зоряна мандрівка», театралізація-реквієм до дня народження В. Івасюка «У долі своя весна»,  десятки яскравих театрально-хореографічних композицій («Месія», «Імпровізація», «Тумбалалайка», «Танго зустрічі», «Гуц-гуц», «Вейзмір», «Коло млину» та багато-багато ін.).

Scan-190807-0002
гість палацу Академічний,заслужена артистка України Оксана Савчук (2006)
гість палацу Академічний,заслужений артист України Іван Дерда (2006)

Естрадно-вокальною студією створено цікаві дуети та ансамблі, зокрема: «ЛєКріДін»(студентки фармацевтичного факультету) «Чар – зілля» ( студентки стоматологічного факультету), БукМед та не один десяток талановитих студентів зачаровують своїм неперевершеним голосом. Художня студія радує цікавими виставками та неординарними проектами. Свою творчість і потяг до сценічного мистецтва студенти проявляють у відзначенні днів факультетів, календарних та професійних свят, «Балу знайомств» (конкурс талантів між першокурсниками), «Бенефісу» ( прощальний концерт випускників).

2009 рік. Зустріч випускників. Тріо у складі Юлії Білоокої, Алли Бурик та Жанни Величук вітають випускників із зустріччю
2018 рік. Колектив студентського театру після новорічної казки Театр казка
2018 рік. Театралізація _Ще юнаки, ще майже діти_. Пам_ять героїв Крут ( режисер з.а. України Валентина Головко ).
IMG_0948
IMG_2438
IMG_5110
IMG_6542
IMG_8413
Благодійний концерт Відлуння Різдва 2013
Вечір інструментальної музики ансамбль Dixilend 2005
Викладачі та студенти учасники Дня студента 2013р
Вистава жарт на подвір'ї у Василя за участю студентів та викладачів БДМА (2004)
Вистава Козацькі забави 2005р
Відзначення Дня Індії 2009
Дружнє фото після коцерту Дня Індії 2013
Копия IMG_4567
Копия IMG_5110
Копия IMG_5629
Копия IMG_7557
Копия IMG_9590
Копия IMG_9645
Переможці мистецького студентського конкурсу _Бал знайомств_2009
Посвята в студенти 2018-5
Привітання ректора Бойчука Т.М. учасників студентського театру з премєрою 2010
студія спортивно-бального танцю
танго день студента2
Хореографічний ансамбль Ось Так (2008)

Сьогодні палац культури та відпочинку «Академічний» сприяє реалізації державної молодіжної політики, надає практичну допомогу у вихованні студентів, співпрацює в освітній, науковій і культурній галузях із вченими, діячами культури, громадськістю, освітніми, науковими установами, фондами, товариствами. Виховує духовну культуру особистості та створює умови для вільного формування нею власної світоглядної позиції, забезпечує повноцінний розвиток молоді, високу художньо-естетичну культуру, розвиток естетичних потреб і почуттів та спонукає студентів до активної протидії проявам аморальності.

2014 рік. Учасники художньої студії
2016 рік.Черінвці. Здобутки на Всеукраїнському мистецькому конкурсі _Пектораль талантів_
IMG_5110
IMG_9067
Викладачі та студенти учасники Дня студента 2013р
естрадно-вокальна студія
іструментальна студія
студія ораторського мистецтва
студія спортивно-бального танцю
театр + менеджер
театр

Талановите студентство щиро завдячує ректорам В. П. Пішаку, Т. М. Бойчуку за такий дорогоцінний подарунок. Та й, зрештою, палац «Академічний» став справжнім храмом мистецтва не тільки для студентства та співробітників БДМУ, адже частенько та із задоволенням палац відкриває двері своїм гостям для відзначення календарних, професійних свят, театральним постановкам, естрадним співакам, музикантам.

Щирі вітання

Як ми і писали – палац “Академічний”, це не тільки мистецький осередок, але й місце зустрічі науковців для різноманітних форумів – конференцій, симпозіумів. зібрань.

Символічно, що у своє 20-річчя Палац приймав конференцію Асоціації перинатологів та акушерів-гінекологів Чернівецької області, яку зорганізовано спільно із кафедрою акушерства та гінекології БДМУ.

Зі святом колектив палацу культури та відпочинку “Академічний” привітала в.о.ректора Оксана Андрієць, яка побажала процвітання, успіхів та нових проектів Палацу.

IMG_3957
IMG_4031

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати